Pikantní paličky na cibuli a cizrně
Řídím se výrokem Jaroslava Haška: Nezáleží na tom, jak se vaří, ale s jakou láskou se to dává dohromady. Osobně vařím i peču velmi ráda, nevyhýbám se netradičním receptům a ráda zkouším nové chutě.
Sledovat soutěž o nejlepší pokrm z trouby se určitě vyplatí, a to nejen kvůli výhře jako soutěžící: každý, kdo bude hlasovat pro svého favorita ve finále soutěže, kam postoupí deset nejlepších, které vybere porota, získá speciální slevu ve výši 15 % při koupit sortimentu značky AEG v internetovém obchodě Alza. |
V současnosti objevuji kouzla arabské kuchyně, která je velmi pestrá a částečně mě inspirovala při tvořeni výše uvedeného jídla. Nedávno jsem si založila foodblog, kde se arabské kuchyni věnuji více. Snad vám bude chutnat.
Suroviny:
- 1 kg kuřecích paliček
- 1 kg cibule
- 300 g vařené cizrny
- asi 2 dcl drůbežího vývaru
- 2 rovné lžičky mletého nového koření
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 - 2 lžíce uzeného tabaska (dle chuti)
- pár kapek citronové šťávy
- sůl a pepř
- olivový olej
Postup:
Kuřecí paličky omyjeme, osušíme a na trošce olivového oleje ze všech stran opečeme, necháme zatáhnout (při otočeni lehce posolíme). Vyjmeme stranou.
Do výpeku z paliček přidáme olivový olej a nahrubo pokrájenou cibuli, kterou orestujeme. Poté přisypeme nové kořeni, skořici, mletou papriku, tabasco, sůl, pepř a citronovou šťávu. Promícháme a odstavíme.
Do nádoby na pečení rozprostřeme cibulovou směs, na tu položíme opečené kuřecí paličky, podlijeme trochou vývaru a při 200 stupních (horní a dolní ohřev) pečeme přibližně hodinu.
Během pečení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem.
Asi 10 minut před koncem pečení přisypeme vařenou cizrnu, promícháme a dopečeme. Podáváme, s čím je libo, nejlépe však chutná s čerstvým domácím chlebem.
Martina Janujová
Milované cupcakes
Posílám fotografie toho, co peču zřejmě nejraději, cupcakes. Troubu používám takřka denně, protože pečení sladkostí je mým největším koníčkem, ale připravuji v ní ráda i domácí chleba, maso nebo zeleninu. K pečení jsem se dostala postupně sama, ale inspirací mi vždy byla babička, díky které jsem upekla svůj první velikonoční mazanec a naučila se dělat kynuté těsto.
Dnes už peču cheesecaky, vánočky, croissanty, sušenky nebo právě moje oblíbené cupcakes, které se dají udělat pokaždé jinak. Jídlo je mou největší zálibou a svoje recepty a další gastronomické postřehy píšu na vlastní blog.
Používám troubu Siemens HB23AB 520, v případě cupcakes na horní i dolní pečení. Pokud peču více plechů sušenek, využívám horkovzduch a třeba na indické chleby naan volím funkci gril.
Čokoládové cupcakes
Těsto:
- 50 g kakaa
- 240 ml vařicí vody
- 90 g polohrubé mouky
- 85 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 113 g másla pokojové teploty
- 200 g cukru (krystal)
- 2 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Čokoládový krém
- 120 g kvalitní čokolády (nad 70 procent kakaa)
- 150 g másla pokojové teploty
- 160 g cukr moučka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
nebo
Tvarohový krém:
- 250 g plnotučného měkkého tvarohu (lze i z vaničky, ale lépe ten tužší v obalu)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 65 až 70 g cukru (moučka)
Postup:
Předehřejeme troubu na 190 stupňů. Máslo a kakao rozmícháme ve vroucí vodě a počkáme 15 minut, až zchladne. V míse si zatím rozmícháme obě mouky, prášek do pečiva a sůl. Změklé máslo nakrájené na kostičky vyšleháme v mixéru na nejvyšší otáčky do pěny, přidáme cukr a šleháme další minutu až dvě. Přidáme vajíčka, jedno po druhém, až se úplně smísí s těstem.
Přidáme vanilkový extrakt, až bude rovnoměrně zapracován v těstě, přimícháme směs sypkých ingrediencí a na nižších otáčkách šleháme jen do té doby, než se spojí se zbytkem. Nakonec přidáme zchladlé rozmíchané kakao s vodou a dáme prostor mixéru. Šleháme na nejvyšší otáčky asi dvě minuty.
Až máme těsto hotové, připravíme si formičky na muffiny. Těsta bude asi na 16 kousků. Formičky naplníme asi do dvou třetin, nejsnazší je použít lžíci na zmrzlinu. Cupcakes dáme do trouby o jedno patro níž než doprostřed a pečeme 18 až 19 minut. Nesmí se péct déle, jinak budou suché. Hotové jsou, když vyjde čistá špejle a na povrchu po zmáčknutí lehce pruží.
Čokoládový krém:
Ve vodní lázní rozpustíme čokoládu nakrájenou na kousky a necháme 10 minut vychladnout. Mezitím si vyšleháme změklé máslo (asi 1 minutu), přidáme cukr moučku a šleháme 2 minuty, až je směs jemná a nadýchaná. Přidáme vanilkový extrakt a nakonec rozpuštěnou čokoládu.
Tu napřed lehce vmícháme a potom 3 minuty šleháme na nejvyšší otáčky, až je poleva lesklá, světlejší než původně a dostatečně tuhá. Zdobíme až úplně vychladlé cupcakes. Můžeme přidat další zdobení podle libosti.
Tvarohový krém:
Vyšleháme dohladka tvaroh, přidáme extrakt a postupně přisypáváme prosátý cukr. Pokud je krém příliš tekutý, dáme jej asi na 30 minut do ledničky, to se stane ale jen u tvarohu z vaničky. Pokud by byl tvaroh naopak moc tuhý, zředíme trochou mléka do krémové konzistence. Cupcakes zdobíme vychladlé a můžeme přidat lískové jádro v čokoládě a čokoládové hoblinky.
Veronika Pořízková
Nejlepší recept z vaší troubyPříspěvky do soutěže je nutné zaslat nejpozději do 10. června 2013, a to e-mailem na adresu bydleni@idnes.cz. Musí obsahovat:
K fotografiím přidejte také text: recept, suroviny, postup přípravy, použitý typ trouby a programy a teploty včetně "vychytávek", pokud je používáte. Připište také, kdo či co vás k vaření přivedlo, případně vaše zkušenosti s vařením a pečením v troubě. Jednotlivé příspěvky zveřejní redakce nejpozději do 17. června 2013, porota vybere deset nejlepších. Z těchto finalistů vyberou čtenáři vítěze hlasováním v anketě, která proběhne v termínu od 24. do 30. 6. 2013. Bližší informace k soutěži zde. Výherce získá vestavnou parní troubu AEG – BS731440NM v hodnotě 35 281 Kč, dalších devět finalistů pak voucher na kulinářský kurz ve škole vaření Laboratorio Scuola di Cucina podle vlastního výběru v hodnotě 3 250 Kč z nabídky Perfect dinner na www.cucina.cz. Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení. |