Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gumáky, vidle a čepice. Kysané zelí usiluje o značku české speciality

  10:32
Nejsou potřeba žádné konzervanty, barviva ani chemikálie. Stačí zkušenosti, šikovné šlapačky a původní, přísně dodržovaný jednoduchý recept. Kysané zelí vyrobené v továrně raritním způsobem chce potravinářská firma Hamé přihlásit v Evropské unii jako českou specialitu.
Nakrouhané zelí musí pracovnice vidlemi přeházet do jedné roviny. Jejich

Nakrouhané zelí musí pracovnice vidlemi přeházet do jedné roviny. Jejich kolegyně pak zelí před šlapáním okoření solí promíchanou s kmínem, které rozhazuje na zpracovávanou surovinu. Tradiční recept zaručuje, že každá várka kysaného zelí chutná jinak. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Voní to čerstvým zelím, pak solí a kmínem a nakonec kvasinkami. Kunovická továrna firmy Hamé právě v těchto dnech vyrábí raritním způsobem tradiční kysané zelí.

Dělá to přesně tak jako před 87 lety. "Je to podobné, jako když si ho děláte doma v kameninovém hrnci," přibližuje ředitel jednoho ze závodů David Kladroba.

Odborníci z firmy si například hodně hlídají kvalitu hlávek zelí. Několik let už ho nakupují od zemědělců v regionu. Mimo jiné třeba v Ostrožské Nové Vsi a sousední Ostrožské Lhotě.

Hlávky nesmějí mít moc vzduchu

Hlávky by neměly být řídké ani velké, aby v nich nezůstávalo zbytečně moc vzduchu. "Toho se potřebujeme zbavit," vysvětluje Kladroba. Firma dělá kysané zelí v budově, kde se nic jiného nevyrábí a je sterilní. To si žádá bílé pláště, čepice na hlavě a na nohou bílé gumáky.

Zelím to v ní voní už na začátku. V první hale obsluhují dvě ženy stroj, který vyvrtává z hlávek košťál. Další pak odřezávají vrchní listy a čisté hlávky posílají do krouhačky. Z ní padá nastrouhané zelí otvorem dolů do obrovské vany, která připomíná velké koupací bazény.

Kysané zelí

Vzniká zkvašením jemně nakrájeného hlávkového zelí.

Má typickou kyselou chuť.

V Kunovicích zelí plní do van o objemu kolem třiceti tun. Jedna nádoba se šlape dva dny a každá pracovnice při tom stihne ušlapat deset kilometrů.

Zelí pak v tancích zraje šest až osm týdnů. Přebytečné plyny z kvašení se odvádějí pomocí speciálních komínů.

Kysané zelí je zdrojem vitaminu C i bakterií kyseliny mléčné.

Podporuje tvorbu krve a hormonů, bojuje proti únavě a posiluje obranyschopnost organismu.

Na hloubku má tři metry a vejde se do ní 30 tun zelí. Tam se odehrává nejdůležitější část celé výroby.

Na dně vany ve třímetrové hloubce stojí čtyři ženy celé v bílém i s bílými gumáky na nohou. Nad hlavami jim z hlučné krouhačky padá nastrouhané zelí, které přehrabují vidlemi.

"Z toho pak hodně bolí ruce," vysvětluje později Marie Šálková, která má se šlapáním zelí dlouholeté zkušenosti.

Musejí upravit vrstvu tak, aby byla rovnoměrná. Nad nimi sedí na stoličce pátá pracovnice do party. Z kbelíku u nohou pomalu nabírá rukama sůl promíchanou s kmínem a rozhazuje ji na zelí.

"Pozor, teď písknu," hlásí jedna z žen. Vzápětí se ozve silné zapískání a nahoře v hale utichne krouhačka. "Jinak se domluvit nemůžeme," směje se Šálková.

Ženy odkládají vidle a začínají šlapat. Na první pohled vypadají chaoticky, ale po pár minutách je jasné, že v tom mají léty ověřený systém. "Zelí šlapu přes dvacet let," potvrzuje Ivana Janíková.

Šlapou tak dlouho, až zelí zbaví vody a vzduchu

Šlapačky postupují krok za krokem v řadách za sebou. Musejí z vrstvy zelí dostat pryč vodu a vzduch a vytvořit pevnou vrstvu. Každá za jednu směnu ujde deset kilometrů a dohromady zpracují deset tun zelí.

"Ale zelí si rády dáme i doma po směně," hlásí Janíková.

Aby byla vana plná našlapaného zelí, trvá to dva dny a vystřídají se na ní tři směny. Poslední vrstva končí šedesát centimetrů pod okrajem vany.

Třicet tun zelí pak pracovnice zakryjí plachtou a zatíží vodou.

"Tak zajistíme, že se tam nedostane vůbec žádný vzduch. Voda celou plochu pokryje," vysvětluje Kladroba.

V této fázi zůstane zelí šest až osm týdnů. Nepřidávají se do něj žádné bakterie mléčného kvašení, jako to dělají jiní výrobci. I proto je kysané zelí z Kunovic každý rok chuťově trochu jiné. Díky přírodnímu zpracování se u něj totiž projeví vliv počasí i kvalita pole, na kterém vyrostlo.

Z tanků se pak vykvašené zelí ručně vybírá do nerezových nádob a veze k plnicí lince. Tam projde párou, naplní se do sklenic nebo hliníkových sáčků a steriluje se.

Do obchodů se tato várka dostane na začátku příštího roku.

Autor:

Silný vítr odfoukl letadlo od nástupního mostu

  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vinice na prodej. Moravští výrobci řeší existenční problémy, víno se pije méně

3. června 2024

Premium Vinařství na Moravě ubývá. Některá končí úplně, jiná jsou na prodej z ekonomických či rodinných...

Nešetrné domy porážejí premianty. Těch s nejvyšším standardem je málo

4. června 2024

Premium Jen zlomek lidí rekonstruuje bydlení do nejšetrnější kategorie. Vyplývá to z šetření mezi...

Kdepak šest dvanáctek za večer. Pivovary spojují sportovní úspěchy s nealkem

4. června 2024

Z výrobních linek pivovaru Anheuser-Busch InBev v belgické Lovani sjíždějí láhve piva, jejichž...

Poštu zasáhl celodenní výpadek, internetové služby již plně obnovila

3. června 2024  11:36,  aktualizováno  22:39

Česká pošta oznámila, že po celodenním výpadku obnovila své internetové služby. Nefungoval její web...

Youtuber MrBeast se pomstil. Má nejvíc odběratelů na světě, překonal Indy

3. června 2024  20:25

Úspěšný americký youtuber Jimmy Donaldson, známý pod přezdívkou MrBeast, dosáhl další mety. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...