Martin Dvořák

Martin Dvořák | foto: martindvorak.cz

Jazykovou emancipaci ve Španělsku pocítí všechny peněženky, míní český ministr

  • 36
Rozšíření počtu oficiálních jazyků EU o další tři, katalánštinu, baskičtinu a galicijštinu, by mohlo mít důsledky i pro další země Evropské unie a rovněž dopad na rozpočet. Před zahájením úterního jednání ministrů pro evropské záležitosti to v Bruselu řekl český ministr Martin Dvořák.

„Je potřeba důsledně domyslet všechny případné dopady, jaké by to mohlo mít v jiných zemích, kde se rovněž používají jiné jazyky než oficiální,“ uvedl Martin Dvořák.

„Považujeme nicméně za potřebné, vzhledem k tomu, že se o to uchází španělské předsednictví, se té věci věnovat, diskutovat o ní a žádat si další podklady, abychom mohli kvalifikovaně rozhodnout,“ dodal. Žádné hlasování o tomto návrhu se v úterý podle něj neočekává. EU má zatím 24 oficiálních jazyků.

Konec války pro vstup Ukrajiny do NATO není striktní podmínka, zaznělo

Ještě před úterním jednáním se unijní ministři zúčastnili pracovní snídaně s ukrajinskou vicepremiérkou Olhou Stefanišynovou. Ta nedávno v jednom z rozhovorů prohlásila, že Ukrajina bude připravená na členství v Evropské unii již do dvou let a v NATO ještě dříve.

„Byla velmi optimistická, popisovala pokrok v jednotlivých bodech, které Ukrajina potřebuje plnit,“ uvedl český ministr. Stefanišynová podle něj hovořila zejména o boji proti korupci a o právním státě.

Ze strany členských států podle něj několikrát zazněl dotaz na změny na ústavním soudu, což naznačovalo, že v této oblasti by Kyjev měl „ještě trochu přidat“. „Všichni ale vyjadřovali Ukrajině podporu v boji s ruským agresorem a naději, že bude možné v prosinci přistoupit k zahájení přístupových rozhovorů,“ dodal ministr Dvořák.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video