Zvýšená pohotovost? Stačí Usámův hlas

  • 20
Zostřená pohotovost zavládla na dvou vojenských leteckých základnách v Belgii. Jedna z nich zřejmě skrývá i americké jaderné zbraně. Brusel tak reaguje na zprávy, podle nichž zemi hrozí teroristický útok. Zvýšení ostražitosti může souviset se zveřejněním záznamu, na němž Usáma bin Ládin vyhrožuje západním mocnostem novými atentáty. Bezpečnostní opatření posilují USA, Německo i Francie.

"Jde o mírné zvýšení pohotovosti," řekl agentuře Reuters mluvčí belgického ministerstva obrany, které jednalo na základě informací od zpravodajských služeb. Odmítl říct cokoliv bližšího.

"Belgie může být stejně jako další země cílem. Zatím ale žádná konkrétní hrozba neexistuje," uvedl v neděli belgický ministr obrany André Flahaut v rozhovoru pro televizní stanici RTL.

Ostražitější musí být vojenští letci v lokalitách Kleine Brogel a Glons. Místní personál, včetně amerických vojáků, musí nosit ochranné oděvy. Jde zhruba o dva tisíce lidí.

Glons je součástí integrovaného radarového systému NATO. Více pozornosti však budí Kleine Brogel, kde jsou uloženy americké jaderné zbraně, jak tvrdí jejich odpůrci. Armáda informaci odmítla komentovat.

O možném útoku na Kleine Brogel se nedávno zmínil v rozhovoru pro belgickou rozhlasovou stanici RTBF Tunisan Nizár Trabelsí, který připustil, že než ho loni zatkli v Bruselu, byl napojen na Al-Kajdu.

Západní zpravodajské služby zachytily v poslední době náznaky aktivit, které předcházely loňské zářijové útoky v USA. Jsou přičítány právě Al-Kajdě.

Usáma vyhrožoval. Ale Belgii ne?
Agentura Reuters soudí, že zvýšení pohovotosti v Belgii souvisí se zvukovým záznamem, který nedávno odvysílala katarská televize Al-Džazíra. Hledaný terorista Usáma bin Lásin, lídr Al-Kajdy, vyzval své stoupence, aby zahájili proti západním zájmům ve světě novou vlnu útoků.

Před novými útoky varoval obyvatele Británie, Itálie, Kanady, Austrálie, Německa a Francie. Podle deníku La Libre Belgique se však o Belgii - úřednickém srdci Evropské unie - nezmínil, stejně jako dalších zemích Beneluxu, byť se všechny zapojily do boje proti terorismu.

Podle belgického listu se policejní a bezpečnostní síly obávají dvou evropských skupin s neformálními kontakty na Al-Kajdu. Jde o alžírské radikální GSPC (Salafistická skupina pro kázání a boj) a Takfir wa Hijra (Klatba a exkomunikace).

Někteří členové těchto skupin byli vězněni v Bruselu, čímž se Belgie zapojila do války s teroristy. "Hrozí, že právě členové těchto organizací v Evropě jednoho dne, jak doporučil bin Ládin, převezmou iniciativu," upozornil La Libre Belgique.

Strach z atentátů panuje i jinde
Po bin Ládinově vyjádření vyhlásil americký Federální úřad pro vyšetřování poplach. "Nejohroženějšími terči zůstávají letectví, ropný průmysl, jaderný sektor a objekty významného národního zájmu," uvedla FBI.

V ohnisku pozornosti islámských teroristů se ocitá také Německo. Úřady berou nejnovější hrozby z bin Ládinova záznamu vážně a vnitro i justice znovu varovaly obyvatele před nebezpečím teroristických útoků.

Francie si kvůli možné hrozbě vyměňuje zpravodajské poznatky se sousedními státy. "Jsme v centru pozornosti teroristů," uvedla ministryně obrany Michele Alliotová-Marieová. Země podle ní mobilizuje všechny prostředky v oblasti zpravodajských služeb, prevence či ochrany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video