ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia, Profimedia.cz

Vědci vyvinuli žvýkačku, která může pomoct v boji s covidem

  • 39
Vědci v USA vyvinuli experimentální žvýkačku, která by mohla pomoci v boji proti pandemii covidu-19. Žvýkačka obsahuje kopie enzymu ACE2, který funguje jako receptor viru na povrchu lidských buněk, a dokáže tak významně snížit množství viru ve slinách. Člověk s infekcí, který by žvýkačku používal, by tak nakazil mnohem méně lidí.

Výsledky experimentu odborníci z univerzity v Pensylvánii zveřejnili v časopise Molecular Therapy. Ve své studii popsali, že v laboratorních podmínkách zkoumali množství viru ve slinách a pozorovali, jak se snižuje při použití žvýkačky. 

Nový český přístroj filtruje vzduch a zbavuje ho viru. Míří i do škol

Při použití enzymové žvýkačky se podle nich virová nálož může snížit až o 95 procent.

Žvýkačka má chuť a konzistenci podobnou těm klasickým a dá se roky bezpečně skladovat při pokojových teplotách. Autoři studie uvádějí, že ani žvýkáním se enzymy nepoškodí. 

Snížení virové nálože ve slinách může pomoci ke zpomalení šíření nákazy, protože koronavirus se často přenáší při mluvení, kašlání nebo kýchání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video