Majitelé na továrny v bangladéšské Dháce nelegálně přidávají další patra, což konstrukci zatěžuje a může dojít ke zřícení.

Majitelé na továrny v bangladéšské Dháce nelegálně přidávají další patra, což konstrukci zatěžuje a může dojít ke zřícení. | foto: AP

Dvěma třetinám bangladéšských textilek hrozí zřícení, ukázala studie

  • 2
Odborníci z univerzity v Dháce zkoumali stovku z šesti set bangladéšských textilních továren a zjistili, že 60 procentům z nich hrozí zřícení. Budovy začali prověřovat poté, co se na konci dubna zhroutil osmipodlažní komplex na předměstí Dháky a v jeho troskách zemřelo 1 127 lidí.

Tým inženýrů z univerzity v Dháce dosud prověřil 100 z celkem 600 budov, ve kterých výrobny textilu sídlí. "Asi 60 procent budov je náchylných ke zřícení," uvedl šéf týmu, profesor Mehedí Ansarí. "Neznamená to, že se zřítí příští týden nebo měsíc. Nicméně nechat je v tomto stavu je naprosto nezodpovědné," dodal. Odborníci se zaměřují na konstrukce budov, zkoumají plány jejich výstavby i složení půdy, na které byly vystaveny.

Problémy měl pár dní před svým dubnovým zhroucením i komplex Rana Plaza, zaměstnanci si všimli trhlin ve zdech. Jejich zaměstnavatelé jim ale řekli, že se není čeho bát a že mají všichni přijít do práce. V komplexu se šily oděvy pro řadu západních značek a obchodních řetězců pracovalo přes 3 500 lidí, 1 127 jich zemřelo.

Podle závěrečné zprávy, kterou vypracovala speciální komise zřízená bangladéšskou vládou, stojí za zřícením tohoto komplexu řada velkých pochybení. Budova byla postavena z extrémně nekvalitních materiálů, navíc na půdě, která k tomu byla naprosto nevhodná. Majitel rovněž bez povolení přistavěl k šesti patrům ještě další dvě.

Tragédie v Dháce

Bangladéšská vláda po tragédii a četných protestech rozhodla umožnit zaměstnancům v textilních provozech zakládat odborové organizace bez povolení majitele továrny, které bylo doposud vyžadováno. Kabinet rovněž zřídil komisi, jejímž úkolem je rozhodnout o zvýšení minimální mzdy pro dělníky v textilkách.

Několik předních světových prodejců textilních výrobků navíc podepsalo dohodu, která má zlepšit pracovní podmínky v továrnách jejich dodavatelů v Bangladéši. Například majitelé společností H&M, C&A, Primark a Zara. Ti se mimo jiné zavázali k tomu, že budu podrobně monitorovat dodržování bezpečnosti práce v továrnách dodavatelů. Každá forma také přispěje na speciální konto, ze kterého budou moci provozovatelé textilek čerpat peníze na případné opravy svých továren (více o tom čtěte zde).

V Bangladéši se nachází asi 4 500 textilních továren, které zaměstnávají zhruba 3,5 milionu lidí. Země je druhým největším výrobcem oděvů na světě a toto průmyslové odvětví s obratem asi 20 miliard dolarů (zhruba 400 miliard korun) ročně se loni postaralo o zhruba 80 procent veškerého bangladéšského exportu. Většina vyrobeného textilu směřuje do Evropy a do Spojených států.

Dháka, Bangladéš

Dháka, Bangladéš

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video