Zločinec chránil počítačové soukromí

Filadelfský mafián Nicodemo Scarfo se, i když nechtěl, stal ochráncem práva počítačového soukromí. Ve své obhajobě totiž zpochybnil způsob, jakým policie pronikla do jeho počítače, aby získala heslo k zakódované složce. Ani jedna strana v této kauze však nesmí o nové technice odposlechu veřejně hovořit. Státní zástupci upozorňují, že odhalení její podstaty by nahrálo kriminálníkům. Scarfo je obviněn z nedovoleného sázení a lichvy.

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Scarfovi do počítače na základě povolení k prohlídce umístili přístroj, který snímá jednotlivé údery na klávesnici. Po dvou měsících tohoto odposlechu se jim podařilo odhalit heslo ke složce s usvědčujícími údaji. Kód odpovídal vězeňskému číslu jeho otce.

Scarfo a s ním i zastánci ochrany soukromí jsou však znepokojeni tím, že agenti FBI do počítače dali přístroj na základě pouhého povolení k prohlídce a nikoli soudem schváleného příkazu k odposlechu, který se získává mnohem obtížněji a provázejí ho četná omezení.  Americký federální zákon totiž vyžaduje povolení k odposlechu počítače v případě, že má zachytit cokoli, co prochází modemem nebo telefonní linkou, kterou je počítač připojen například k lokální síti nebo internetu.

Třebaže přístroj na snímání klávesnice zaznamená sdělení ještě dříve, než je odesláno, jak alespoň tvrdí policie, je jasné, že jde o něco podobného jako koukání přes rameno a pokud jde o podstatu věci, příliš se neliší od nasazení štěnice.

"Podobná argumentace úřadů znamená jedno, a sice to, že nebudou nikdy potřebovat povolení k odposlechu pro počítače. S pomocí dnešní technologie budou úřady schopny nainstalovat vám na počítač program, který bude snímat údery klávesnice a přenášet zprávu policistům v reálném čase," citoval americký tisk Marka Rasche, někdejšího federálního prokurátora, který nyní pracuje jako viceprezident pro společnost Predictive Systems Inc.

Ani jedna strana ve Scarfově případu nesmí o nové technice veřejně hovořit. Státní zástupci upozorňují, že odhalení podstaty odposlechu by nahrálo kriminálníkům. "Odposlech klávesnice je velmi citlivá technika pomáhající k uplatňování práva. Její prozrazení by její další používání znemožnilo. Ohrozilo by bezpečnost pracovníků justice," uvedl v písemném prohlášení náměstek ředitele pro technický výzkum FBI Donald Kerr.

Okresní soudce v Newarku Nicholas Politan tento argument odmítl. "Vláda soudu dostatečně nevyvrátila, že nasazený přístroj nefunguje ve spojení s modemem počítače nebo podobně, aby zachytil posílání zpráv," vysvětlil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video