Morgan Tsvangirai Hnutí za demokratickou změnu založil a během devíti let vypiplal.

Morgan Tsvangirai Hnutí za demokratickou změnu založil a během devíti let vypiplal. | foto: Reuters

Zimbabwská opozice vyhlásila vítězství ve volbách

Hnutí za demokratickou změnu Morgana Tsvangiraie, hlavní opoziční síla v Zimbabwe, se prohlásilo za vítěze voleb. Prezidenta Roberta Mugabeho vyzvalo k odstoupení. Vládní strana ZANU-PF nároky opozice odmítla.

Tsvangiraiovo hnutí (MDC) se dosud k protahovaným výsledkům sobotních voleb příliš nevyjadřovalo. Nebylo ani k čemu. Volební komise sice se zpožděním zveřejňovala výsledky parlamentních voleb, ale kolem prezidentské volby bylo ticho po pěšině.

Napětí rozťal předseda MDC Tendaj Biti. Na tiskové konferenci prohlásil, že vůdce hnutí Morgan Tsvangirai získal nadpoloviční většinu hlasů (50,3 %), zatímco Mugabemu odevzdalo hlas pouze 43,8 % voličů.

Na třetím místě podle něj skončil s velkým odstupem bývalý Mugabeho ministr financí, který před volbami odešel i s hrstkou přívrženců ze strany a kandidoval sám.

Nadpoloviční vítězství Tsvangiraie by znamenalo vítězství hned v prvním kole prezidentských voleb. Biti už vyzval 84letého Mugabeho, aby si ušetřil ostudu a vzdal se funkce.

Mugabeho vláda prohlášení opozice okamžitě odmítla. "Prezident nikam nepůjde," prohlásil náměstek ministra informací Bright Matonga.

Dřívější zprávy spíš naznačovaly, že volby budou pokračovat druhým kolem. Vládní list Herald uvedl, že parlamentní volby skončí remízou a v prezidentských nikdo nezíská přes polovinu všech hlasů.

Přestože nyní opozice prohlásila, že je vítězství její, Baiti naznačil, že by na druhé kolo přistoupila. Nakonec, Tsvangirai nezískal ani podle MDC požadovaných 51 % hlasů, ale o sedm desetin méně.

Ve druhém kole může rozhodnout, na čí stranu se přidá, osm procent voličů, kteří hlasovali pro Simbu Makoniho, dlouholetého Mugabeho přívržence, který před volbami ze ZANU-PF odešel. Bývalý ministr financí už navrhl vládu národní jednoty spolu s Tsvangiraiem, ale 56letý odborář dosud neřekl finální slovo.

Jak se nakonec situace v Zimbabwe vyvine, je těžké předvídat. Scénářů je několik. "Je dost těžké si představit, že by Mugabe odstoupil. Stojí za ním policie a armáda, země směřuje ke krveprolití," naznačil iDNES.cz jeden z nich Mduduzi Mathuthu, editor opozičního zpravodajského webu NewZimbabwe.com.

Robert Mugabe vládne zemi už 28 let. Za jeho ztrátou popularity stojí především ekonomická krize. Inflace dosahuje závratné výše a 80 % lidí je oficiálně bez práce. Nedostatek potravin a základních surovin vede k tomu, že Mugabe není schopen zásobovat venkov, o jehož přízeň se dosud opíral.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video