Billy Graham

Billy Graham | foto: Profimedia.cz

Zemřel duchovní poradce prezidentů Billy Graham, kázal i v Československu

  • 6
Ve věku 99 let zemřel známý americký baptistický kazatel Billy Graham, který působil jako duchovní poradce prezidentů Spojených států. O Grahamově skonu informoval jeho mluvčí Jeremy Blume. Graham v roce 1982 navštívil Československo, kázal tehdy v Praze, Brně a Bratislavě.

Blume uvedl, že duchovní zemřel ve středu ráno místního času (odpoledne SEČ) ve svém domě v Montreatu v Severní Karolíně, napsala agentura Reuters.

„Veliký Billy Graham je mrtev. Neexistuje nikdo jako on! Bude chybět křesťanům i všem náboženstvím. Byl to výjimečný člověk,“ napsal americký prezident Donald Trump na twitteru v reakci na Grahamův skon.

Graham dokázal svými projevy uchvátit celé stadiony. „Jste frustrovaní, zmatení, zkroušení? Máte pocit, že strasti života nedokážete unést? Tak mě poslouchejte: Přijměte dnes večer Spasitele a během chvíle se vám dostane takové úlevy, jakou jste nikdy nepocítili. Pocítíte ji velmi rychle, jako kdybych luskl prsty,“ vyzýval věřící k pokání.

Graham je často označován za jednoho z nejvlivnějších protestantských kazatelů 20. století. V minulosti pořádal masová duchovní setkání a vedl také náboženské pořady v televizi či rozhlase. Jeho dosah byl celosvětový. Do země ho pozval například tehdejší lídr KLDR Kim Ir-sen.

21.února 2018 v 15:22, příspěvek archivován: 21.února 2018 v 15:39

The GREAT Billy Graham is dead. There was nobody like him! He will be missed by Christians and all religions. A very special man.

Během misijní činnosti navštívil i někdejších východní blok včetně Sovětského svazu, Polska, Rumunska a také Československa. O jeho kázání v Československu vyšla v roce 1987 kniha s názvem Volání na cestu pokoje - Billy Graham v Československu. Zvukový záznam kázání s překladem je dostupný na webu Grahamovy asociace. AP připomněla, že kazatel v Československu v rámci snah o jaderné odzbrojení vyzval k zachování života a vyvarování se válce.

Své rady poskytoval také všem americkým prezidentům od Harryho Trumana po Baracka Obamu. Pověst Grahama utrpěla v roce 2002, kdy archivy zveřejnily záznamy jeho rozhovorů s tehdejším prezidentem Richardem Nixonem. Oba se shodli, že liberální Židé ovládají média a jsou odpovědní za šíření pornografie, píše server The New York Times.

„Mám spoustu židovských přátel. Hemží se kolem mě a jsou přátelští, protože ví, že považuji Izrael za přátelskou zemi. Netuší ale, co si myslím o tom, co ve skutečnosti dělají této zemi,” prohlásil na nahrávce Graham.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video