Éric Zemmour na autogramiádě své knihy ve francouzském Nantes. (30. října 2021)

Éric Zemmour na autogramiádě své knihy ve francouzském Nantes. (30. října 2021) | foto: Profimedia.cz

Moskva má favorita na prezidenta Francie, spekulují média o Zemmourovi

  • 69
Kreml má ve francouzských prezidentských volbách údajně nového favorita - pravicového komentátora Érica Zemmoura. Ten Rusko označil za spolehlivějšího partnera než USA či Británii. O příklonu Kremlu k Zemmourovi, jenž kandidaturu zatím oficiálně neoznámil, spekulují francouzská média, podle nichž jeho názory konvenují ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

„Vzhledem k jeho rostoucí popularitě je možné, že Éric Zemmour porazí prezidenta Emmanuela Macrona,“ uvedl koncem října Institut mezinárodních politických a ekonomických strategií Russtrat, jenž vede Elena Paninová - prominentní poslankyně Putinova Jednotného Ruska.

Ačkoli Zemmour nepotvrdil, zda bude příští rok skutečně kandidovat, podle nového průzkumu veřejného mínění listu Politico by získal šestnáct procent hlasů a pohodlně tak postoupil do druhého kola.

První je dle průzkumu zatím Macron s 24 procenty, za ním pak šéfka krajně pravicového Národního sdružení Marine Le Penová se 17 procenty.

„Pokud Zemmour zvítězí, je možné, že uvidíme alianci Moskvy, Paříže a Berlína, která se postaví Anglosasům v čele s USA a Británií,“ napsal Russtrat. „Spojení Francie, Německa a Ruska by pro Američany znamenalo konec jejich nadvlády v západní Evropě,“ dodal institut.

Splnění nejdivočejších snů Kremlu

Moskevské vládnoucí kruhy podle listu The Times neúspěch Le Penové, kterou v roce 2017 proti Macronovi podporovaly, silně zklamal. Zatímco třiapadesátiletá Le Penová se ve snaze rozšířit svou voličskou základnu od Putina distancovala, Zemmour proti Kremlu nic nenamítá. 

„Zemmourův příklon k Rusku a jeho obdiv k Putinovi, jenž otevřeně deklaruje, je splněním nejdivočejších snů Kremlu,“ napsal francouzský magazín L’Obs.

 „Moskva v příštích prezidentských volbách sází na nového koně. Putinův režim z velké části sdílí Zemmourovy nacionalistické názory,“ přitakal mu francouzsko-ruský server Desk Russe.

Komentátor proslul radikálními postoji k migraci a tvrzeními o ohrožení francouzské identity islámem. Vymezuje se také vůči feminismu. Za svá prohlášení byl Zemmour opakovaně vyšetřován. Dvakrát byl odsouzen za podněcování k rasové nenávisti, v několika případech byl zproštěn viny.

Třiašedesátiletý Zemmour uvedl, že k Rusku cítí „přirozenou náklonnost“. „Můj reflex je bránit Rusko. Jsem pro spojenectví s Ruskem. Myslím, že by to byl nejspolehlivější spojenec, více než Američané, Němci nebo Angličané. Izolovat Rusko je chyba,“ prohlásil Zemmour loni na podzim.

S Ruskem jsme vyhrávali, míní Zemmour

„Když jsme byli s Ruskem, tak jsme ve válkách vyhrávali. Když jsme byli proti, prohrávali jsme,“ dodal Zemmour. Zřejmě poukazoval na druhou světovou válku a nikoli na porážku svého oblíbence Napoleona, jehož armáda byla při pokusu o dobytí ruského impéria roku 1812 zničena.

Ačkoli francouzští analytici neočekávají, že by Putin Zemmoura pozval na návštěvu do Ruska tak, jako to udělal v roce 2017 s Le Penovou, nebo že by mu nabídl otevřenou podporu, podle The Times komentátora zřejmě podpoří frankofonní média financovaná Kremlem.

Moskva v minulých volbách aktivně podporoval aLe Penovou a konzervativce Françoise Fillona. Ten ale skončil kvůli skandálu s falešným zaměstnáváním své choti, kterou vyplácel z parlamentních fondů. Prokremelská média ho v kauze líčila jako „oběť špinavých triků“.

Kritik islámu Zemmour rozdělil francouzské židy, cítí k němu zášť i obdiv

Francouzská média předloni s odkazem na zjištění bezpečnostní společnosti FireEye informovala, že Macronova kampaň na jaře 2017 čelila kybernetického útoku, do něhož byli byli zapojeni hackeři s vazbami na ruskou vojenskou rozvědku (GRU). 

Výsledkem hackerského útoku byl únik tisíců dokumentů Macronova volebního štábu na veřejnost pouhé dva dny před druhým kolem poslední prezidentské volby.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video