Zemětřesení zasáhlo nepříliš obydlené oblasti severního Chile

Zemětřesení zasáhlo nepříliš obydlené oblasti severního Chile | foto: Profimedia.cz

Zemětřesení o síle 7,7 stupně vystrašilo Chile

Zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály zasáhlo nepříliš obydlenou oblast severního Chile. Podle prvních zpráv nejsou žádné oběti ani výrazné materiální škody. Zemětřesení mělo epicentrum v hloubce kolem šedesáti kilometrů.

"Vyhodnocujeme dopady zemětřesení," řekl státní televizi mluvčí chilského Národního pohotovostního úřadu. Dodal, že zatím nejsou zprávy o obětech.

Zemětřesení vypuklo před polednem, tedy asi v  16:40 středoevropského času. Jeho centrum se nachází necelých třináct set kilometrů severně od hlavního města Santiago. 

Zasažená oblast není hustě obydlená, ale nachází se v ní množství měděných dolů. Státní těžařská společnost Codelco zatím nekomentovala případné škody.

Úřady také vyloučily, že by po zemětřesení následovala tichomořská tsunami. V bezpečí jsou i Havajské ostrovy. "Žádná tsunami nehrozí," potvrdilo výstražné tichomořské centrum.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Zemětřesení

Video