Zelenského podmínky k debatě s Porošenkem: na stadionu a ve všech televizích

  • 75
Herec a komik Volodymyr Zelenskyj, který vyhrál první kolo prezidentských voleb na Ukrajině, přijal výzvu stávajícího prezidenta Petra Porošenka k veřejné debatě. Má však několik podmínek. Mimo jiné chce, aby se debata odehrávala na stadionu Olimpijskij v Kyjevě. A požaduje, aby Porošenko uznal, že není ničí loutkou.Na odpověď dal prezidentovi 24 hodin.

Zelenskyj v neděli jasně vyhrál první kolo ziskem 30 procent hlasů, zatímco druhého Porošenka podpořilo necelých 16 procent zúčastněných voličů. Na třetím místě skončila se 13,4 procenta hlasů expremiérka Julija Tymošenková, která prezidenta obvinila, že postoupil jen díky zfalšování výsledků.

„Obracím se na Petra Porošenka. Vyzýváte mne k debatě. Doufal jste, že dostanu strach, že se schovám. Ne. Já nejsem vy v roce 2014,“ uvedl Zelenskyj v prohlášení v narážce na to, že Porošenko před pěti lety odmítl veřejnou diskusi s Tymošenkovou.

Kromě toho, že by se debata měla konat na stadionu, Zelenskyj požaduje, aby ji v přímém přenosu vysílaly všechny televizní kanály a aby směli být přítomni všichni novináři. Další jeho podmínkou je, že oba kandidáti musejí projít expertním vyšetřením a „dokázat národu, že mezi nimi není alkoholik ani narkoman“.

Politický nováček, herec a komik Zelenskyj také chce, aby Porošenko na znamení úcty k soupeři veřejně řekl, že „debata se povede nikoli s loutkou Kremlu nebo (oligarchy Ihora) Kolomojského... nebo s klaunem... ale s kandidátem na prezidenta Volodymyrem Zelenským“.

Tato podmínka souvisí s výrazy, jimiž Porošenko svého protikandidáta v předvolební kampani častoval ve snaze zmenšit jeho náskok v průzkumech veřejného mínění.

Řada podmínek, z nichž zejména u některých je stěží představitelné, že na ně Porošenko přistoupí, u některých pozorovatelů vyvolává pochybnosti ohledně upřímné ochoty Zelenského do otevřené debaty s prezidentem skutečně jít.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video