Jihozápad Anglie zaplavila voda. Déšť se přesunuje do Skotska

  • 0
Jihozápad Velké Británie se potýká se silným deštěm a záplavami. Na jednom místě v Cornwallu byla kvůli vysoké vodě vyhlášena pohotovost vysokého stupně a na dalších 200 místech Anglie a Walesu platí varování před záplavami. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC.

Policie požádala motoristy, aby se vyhýbali okresním silnicím v Devonu, lidé se mají pokud možno také zříci cestování železnicí.

Silný déšť má pokračovat i o Štědrém dnu a očekává se, že voda v řekách bude dále stoupat. Na dvou místech v Cornwallu jsou v pohotovosti požárníci, aby pomohli s odčerpáváním vody.

Nick Ely z agentury životního prostředí řekl, že Cornwall už další déšť nevstřebá. "Hladiny řek budou rychle stoupat všude, kde bude pršet. Problémy jsou hlavně s malými řekami, které na déšť reagují rychlým vylitím z břehů," řekl. Celkově už je povodí nasycené, takže voda rychle stoupá i na velkých tocích.

Kromě v Cornwallu jsou ohroženi lidé v hrabstvích Devon, Dorset, Západní a Východní Sussex, a rovněž v jižním Walesu a Yorkshiru. Ve Skotsku je povodňová pohotovost na 24 místech, varování bylo vyhlášeno na 18 dalších.

Podle předpovědí má dnes déšť zesílit právě ve Skotsku, ale o Štědrém dnu se srážky vrátí znovu na jihozápad Anglie. V cornwallském městečku Lostwithiel už bylo několik lidí evakuováno.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video