Zasedání slovenské Národní rady po březnových parlamentních volbách. (23....

Zasedání slovenské Národní rady po březnových parlamentních volbách. (23. března 2016) | foto: Profimedia.cz

Žádné mobily či jídlo ve sněmovně. Slovenští poslanci se přou kvůli změnám

  • 5
Slovenská koalice a opozice se dostaly do sporu kvůli chystaným změnám, které mají zkrátit délku vystoupení poslanců ve sněmovně, zavést další omezení, jakož i pokuty za nepřístojné chování nebo až možnost vykázání zákonodárce z jednacího sálu parlamentu. Nová pravidla, která upraví průběh jednání Národní rady, připravili zástupci koaličních stran.

Podle opozice jde o nedemokratické zásahy, které omezí práva nevládních zákonodárců. Šéf parlamentu Andrej Danko v úterý výtky odmítl.

Poslanci budou nově moci k projednávaným materiálům ve sněmovně hovořit od řečnického pultu zpravidla nejdéle 20 minut. V současnosti sice zákonodárci mohou rozhodnout o zkrácení rozpravy, v praxi toto ustanovení ale neuplatňují. Možnost prakticky neomezené rozpravy v minulosti využili například opoziční zákonodárci, kteří se tímto způsobem rozhodli pro obstrukci a prodlužovali jednání parlamentu.

Poslanci již podle předlohy nebudou moci v jednacím sálu sněmovny používat mobilní telefony, vnášet do ní transparenty ani jídlo. V případě provinění bude moci předsedající schůze vykázat poslance z jednání na zbytek dne, s výjimkou účasti potrestaného zákonodárce na hlasování.

Za narušování pořádku během schůze parlamentu bude poslanci také hrozit pokuta až dva tisíce eur (54 000 Kč), což zhruba odpovídá základnímu platu zákonodárce, ke kterému slovenští poslanci pobírají další příplatky a nezdaněné náhrady. V případě opakovaného provinění by sněmovna mohla uložit pokutu až do dvojnásobku zmiňované částky.

Slovenští opoziční poslanci postavili před řečnický pultík maketu premiéra Fica.

Nová pravidla jednacího řádu sněmovny připravili koaliční poslanci poté, co zástupci opozice při pokusu odvolat ministra vnitra Roberta Kaliňáka rozvinuli v Národní radě transparent či dříve vysypali u řečnického pultu imitace bankovek. Před třemi lety zase došlo k potyčce mezi poslanci, kterou způsobila papírová figurína premiéra Roberta Fica, jež v parlamentu instalovala opozice.

Praktiky jako za Mečiara, říká opozice

Chystané změny jednacího řádu kritizovali zástupci opozičních stran, kteří je označili za nedemokratické a namířené právě vůči opozici. Omezení délky vystoupení poslanců přirovnali k praktikám někdejšího autoritářského slovenského premiéra Vladimíra Mečiara.

Šéf sněmovny Danko ale výtky odmítl. „Pokud poslanci předloží důkazy o nedemokratických praktikách, představí alespoň jeden nedemokratický nástroj, osobně tuto novelu stáhnu,“ uvedl Danko, který změnu pravidel jednání parlamentu prosazuje a podle kterého nový model odpovídá praxi jiných zemí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video