Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za útokem na čínské zastupitelství jsou chybné informace

  19:09
- Sobotní vybombardování čínského velvyslanectví v Bělehradě Severoatlantickou aliancí spočívá v chybných informacích západních tajných služeb. V Bruselu to v neděli řekl mluvčí NATO Jamie Shea.
"Byla to prostě chyba," řekl Shea a poukázal na příslušné vyjádření amerického ministra obrany Williama Cohena a náčelníka výzvědné služby CIA George Teneta ve Washingtonu. Cohen hovořil o chybných informacích o cíli plánovaného útoku, jež vedly k útoku na velvyslanectví, konstatoval mluvčí NATO.
V článku najdete přehled omylů NATO při útocích na Jugoslávii.

Shea uvedl, že chybu zavinili zpravodajští agenti na místě. Neuvedl, o jaké agenty mělo jít a jaké byli národnosti.
"Protože jde o oblast zpravodajských služeb, nebudou zřejmě další informace," vyložil

Přehled omylů NATO při útocích proti Jugoslávii

6. dubna - Sedmnáct osob zahynulo a dalších asi 30 bylo podle srbských zdrojů zraněno při náletu letadel NATO na město Aleksinac na jihu Jugoslávie, pravděpodobně vadný zaměřovací systém způsobil, že střela dopadla na obytnou čtvrť.
9. dubna - NATO přiznalo, že jeho střely zasáhly obytné bloky poblíž telefonní centrály v Prištině.
12. dubna - Nejméně devět lidí se stalo obětí útoku letadel aliance na vlak na železničním mostě u obce Grdelička jižně od Bělehradu.
14. dubna - Letadlo NATO omylem zaútočilo na civilní automobil v konvoji na silnici mezi městy Djakovica a Prizren na západě Kosova, obětí omylu se stalo 75 kosovských uprchlíků.
23. dubna - Nejméně 10 lidí nepřežilo nálet NATO na budovu srbské státní televize (SRT) v Bělehradě.
27. dubna - Zbloudilá raketa NATO dopadla omylem na obytnou čtvrť města Surdulica, kde zabila podle srbských zdrojů nejméně 16 lidí.
28. dubna - Na sofijské předměstí Gorna Banja dopadla nevybuchlá raketa NATO, výbuch zničil střechu a druhé patro obytného domu,  nikoho nebyl nezraněn.
1. května - Čtyřicet civilistů, cestujících na autobusové lince z Prištiny do srbského města Niš, bylo podle srbských zdrojů zabito při útoku letadel aliance u města Lužane.
7. května - Tříštivá bomba, svržená při náletu na letiště v jihosrbském městě Niš, minula cíl a zasáhla nemocnici a tržnici, podle srbských zdrojů přišlo o život nejméně 15 civilistů a dalších 70 bylo zraněno.
7. května - Bez zraněných se obešel zásah vesnice nedaleko Sofie, šlo již o pátou střelu aliance, která od začátku útoků na JSR 24. března "zabloudila" na bulharské území.
8. května - Obětí útoku na velvyslanectví Číny v Bělehradě, se stali čtyři lidé, mluvčí NATO incident označil za "strašnou nehodu".
novinářům Shea, podle něhož za války musejí zpravodajské věci zůstat tajné.
Od soboty se široce spekuluje o tom, že rakety NATO byly na čínské velvyslanectví navedeny záměrně jugoslávskou tajnou službou, jíž se podařilo infiltrovat CIA. Z diplomatického hlediska by bylo dost těžké najít citlivější a choulostivější terč než právě tento.
Podle dosavadních čínských zdrojů zahynuli při náletu čtyři lidé a dvě desítky byly zraněny. V neděli však agentura Nová Čína psala o třech obětech.

Solana lituje zásahu ambasády Číny
Hlubokou lítost nad mylným zásahem čínského velvyslanectví v Bělehradě v sobotu vyjádřil generální tajemník Severoatlantické aliance Javier Solana. Označil jej za tragickou chybu a oznámil, že incident se vyšetřuje a výsledky budou co nejdříve zveřejněny. Zároveň ale upozornil, že NATO útoky nezastaví, dokud se jugoslávské vedení nepodřídí pěti klíčovým podmínkám Rady aliance.
"NATO nikdy záměrně nezaměřilo a nikdy nebude zaměřovat civilisty. Berou se vždy výjimečné ohledy na to, aby nebyly poškozeny jiné než legitimní cíle vojenské či vojenského významu," prohlásil Solana a dodal, že aliance bude nadále usilovat o dosažení svých cílů, a sice zastavit etnické čistky v Kosovu a zajištění návratu kosovských Albánců do jejich domovů v míru a bezpečí.
Vyloučil, že by NATO mělo polevit v bombardování vybraných objektů i přes riziko, že se budou podobné chyby opakovat. Zároveň řekl, že NATO bude nadále podporovat všechny snahy k dosažení diplomatického řešení. Podle něho diplomatická aktivita všech stálých členů je velmi vysoká a zásah chybného cíle by neměl tento proces narušit.
Český velvyslanec při OSN Karel Kovanda sdělil, že tento tragický omyl ztíží situaci. Upozornil ale, že Čína sledovala se zájmem jednání a výsledky setkání zástupců zemí G8, kteří se shodli na principech řešení kosovské krize. V reakci na možné obtíže při prosazování rezoluce OSN ohledně Kosova Radou bezpečnosti OSN, kde je Čína stálým členem a má právo veta, vyjádřil naději, že čínští představitelé pochopí, že je i v jejich zájmu, aby konflikt byl rychle vyřešen.

 

V New Yorku zasedala mimořádně Rada bezpečnosti OSN
Rada bezpečnosti OSN v sobotu v New Yorku na svém mimořádném zasedání, které svolala Čína jako reakci na noční útok letadel NATO na své velvyslanectví v Bělehradě prohlásila, že je šokována a znepokojena. Grémium Spojených národ

"Pakliže šlo o střelu aliance, pak toho hluboce litujeme a omlouváme se za to,"
řekl americký velvyslanec v OSN Peter Burleigh
ů přijalo stanovisko po více než čtyřhodinové poradě za zavřenými dveřmi.
Prohlášení Rady tlumočil tisku její nynější předseda Denis Dangue Rewaka z Gabonu předtím, než se Rada sešla k veřejné debatě.
Čína původně navrhovala razantnější text prohlášení, který ale v Radě bezpečnosti OSN, kde zasedají také členové NATO Spojené státy, Francie a Británie, nezískal podporu. Peking žádal, aby jako původce zničení budovy byly označeny raketové útoky NATO.
Čína svolala naléhavou schůzi Rady bezpečnosti, aby se domohla odsouzení útoku na své velvyslanectví v Bělehradě. Žádá rovněž vyšetření celého incidentu a vysvětlení od Severoatlantické aliance. Příslušné prohlášení v New Yorku rozšířil čínský velvyslanec Čchin Chua-sun. Předtím Peking označil útok NATO na jeho ambasádu v jugoslávské metropoli za  barbarský akt.
Pozorovatelé v New Yorku se poněkud obávají o další vývoj, neboť bez Číny jako stálého člena Rady bezpečnosti OSN není možné schválit rezoluci k řešení konfliktu v Kosovu, na jehož zásadách se ve čtvrtek shodli v Bonnu ministři zahraničí skupiny osmi vlivných zemí G8, tedy nejprůmyslovějších států světa a Ruska. Experti nevylučují, že incident zkomplikuje snahy o dosažení míru v Jugoslávii.
Moskva se v sobotu postavila na stranu čínských hodnocení, když prezident Boris Jelcin vybombardování čínského úřadu označil za nehumánní a barbarský akt. Ministr zahraničí Igor Ivanov odvolal návštěvu Británie, kterou měl v neděli zahájit.
Americký velvyslanec v OSN Peter Burleigh před zahájením schůze Rady bezpečnosti hovořil s čínským protějškem a řekl mu, že zatím nemá potvrzení, že budova byla skutečně zasažena bombou NATO. "Pakliže šlo o střelu aliance, pak toho hluboce litujeme a omlouváme se za to," řekl Burleigh.
Jugoslávský velvyslanec v OSN Vladislav Jovanovič prohlásil, že bombardování nebylo náhodné. Podle jeho vyjádření jde o zločin těch, kdo se rozhodli pro totální válku proti Jugoslávii, proti části Evropy a proti Evropě jako celku.

Útok na velvyslanectví
Velvyslanectví Číny v Jugoslávii bylo zasaženo v sobotu v noci při tvrdém útoku NATO na Bělehrad. Informovala o tom bělehradská nezávislá agentura BETA a americká televizní stanice CNN.
Redaktor agentury BETA, který je na místě, oznámil, že záchranáři pátrají v troskách po lidech.
Zpravodaj CNN při přímém vstupu do vysílání hlásil, že první patro ambasády zachvátil požár, že budova je značně poškozená a má rozbitá okna. Jugoslávští činitelé podle něj sdělili, že velvyslanectví bylo zasaženo dvěma projektily.
Reportér rovněž citoval čínského diplomata, který z budovy unikl a který uvedl, že v době útoku bylo v budově 30 lidí. Zmínil se také o zprávě srbských vládních zdrojů, podle nichž bylo již 27 osob, zraněných v budově nebo v její blízkosti, převezeno do nemocnice.
Sobotní noční úder na Bělehrad je podle agentur po několika relativně klidnějších dnech a nocích opět mimořádně silný. Projektily směřovaly především do čtvrti Novi Beograd, kde je i čínské velvyslanectví. Útok byl ovšem v tomto obvodu jugo slávské metropole zřejmě namířen především proti generálnímu štábu Jugoslávské armády, který byl podle agentury BETA rovněž zasažen, stejně jako o 500 metrů dál ležící policejní budova.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...