Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

NATO zasáhlo nemocnici v Niši

  23:41
- Raketa NATO v pátek zasáhla nemocnici ve třetím největším jugoslávském městě Niš. Starosta města řekl zpravodaji agentury Reuters, že zemřeli nejméně dva lidé.
Nálety aliance pokračují navzdory tomu, že zástupci skupiny G7 a Ruska ve čtvrtek dohodly mírový plán pro Kosovo. Srbská média hovoří o tom, že údery NATO na Niš byly dosud nejtěžší od začátku války.

Starosta Niše Zoran Živkovič uvedl, že střely, které dopadly na oddělení patologie, nemocniční parkoviště a zasáhly i sousední budovy, usmrtily nejméně dva lidi.
Další oběti na životech vznikly podle něho po dopadu střel NATO na tržnici v centru města a hlavní budovu univerzity.

Státní agentura Tanjug s odvoláním na neoficiální zdroje uvedla, že bylo zabito 11 lidí, státní televizní stanice RTS oznámila 10 mrtvých a 50 zraněných.

"Po dopadu tříštivých bomb vypadají sousední budovy jako ementál. Viděl jsem čtyři těla v sousední ulici a policie mi řekla, že může potvrdit šest mrtvých v tržnici," řekl Živkovič.

NATO v noci na dnešek také zaútočilo na rodné město jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče a zničilo železniční most na hlavní trati mezi Jugoslávií a Rumunskem, uvedly zahraniční agentury s odvoláním na místní srbské obyvatele a sdělovací prostředky.
Během 44. noci bombardovací kampaně NATO proti Jugoslávii bylo podle obyvatel slyšet exploze v mě

UDÁLOSTI  KOLEM   KOSOVA

- Jugoslávská vláda souhlasí s humanitární misí OSN na svém území.

- Ministři zahraničí zemí G7 a Ruska se dohodli na rámcovém přístupu k řešení kosovské krize včetně rozmístění účinné civilní a bezpečnostní mezinárodní přítomnosti v Kosovu pod záštiou OSN.

- Mezinárodní instituce naléhaly na Makedonii, aby znovu otevřela hranice s Jugoslávií a umožnila vstup uprchlíkům na své území.

- Podle bruselského vedení NATO bylo při útocích proti Jugoslávii zničeno 200 srbských tanků a těžkých zbraní v Kosovu a polovina muničních skladů v provincii. Napadeno bylo také 31 mostů přes Dunaj, což jsou kromě dvou všechny. Zničeny byly rovněž všechny srbské ropné rafinerie.

stě Pozarevac, kde se narodil Miloševič a kde vlastní jeho syn Marko údajně největší diskotéku v Jugoslávii.
Jugoslávská agentura Tanjug uvedla, že nálety aliance zničily železniční most na trase Bělehrad-Bukurešť ve vesnici Vatin u jugoslávsko-rumunských hranic. Ve Vatinu také NATO bombardovalo elektrostanici a přerušilo tak dodávku elektřiny místním obyvatelům.
Srbští účastníci Internetu také hlásili, že bylo slyšet výbuchy v městě Šabac, které leží 84 kilometrů západně od metropole, a že v noci přelétala letadla nad Bělehradem, kde sirény oznámily po šesté hodině ranní konec leteckého poplachu, který začal ve čtvrtek po 21. hodině letního času. Z metropole nebyly hlášeny žádné výbuchy.
Přes určité čtvrteční sbližování stanovisek mezi západními zeměmi z NATO a Ruskem, které podle Reuters Bělehrad pokládá za svého představitele, varovali západní představitel, že bombardování bude pokračovat.
Dolní komora amerického Kongresu, Sněmovna reprezentantů, schválila v noci na dnešek 311 hlasy proti 105 dodatečný rozpočet 13,1 miliardy dolarů na válku proti Jugoslávii včetně zesílení vojenských sil.
USA v noci na dnešek oznámily, že vyšlou do Evropy na operaci NATO proti Jugoslávii dalších 176 bojových letounů. V operaci tak bude působit přes 800 amerických letadel.
Rumunsko, které sousedí s Jugoslávií a které usiluje o členství v NATO, ve čtvrtek večer oznámilo, že umožní alianci rozmístit na svém území protileteckou obranu západních spojenců.

NATO tvrdí, že srbské síly odcházejí z Kosova
Centrála aliance Bruselu se pochlubila svými úspěchy při ničení jugoslávských cílů. Vojenský mluvčí aliance generál Walter Jertz novinářům oznámil, že síly NATO dál výrazně pokročily na cestě ke zničení srbských sil v Kosovu. Uvedl, že spojenecká letadla zničila asi 200 srbských tanků či těžkých zbraní. Podle jeho názoru byly útoky velmi silné a přispěly k základnímu úkolu odříznout srbské pozemní síly v Kosovu. "Ty se pomalu chystají k odchodu," tvrdí Jertz.
Jertz poskytl podrobný seznam zásahů, jež jugoslávská strana utrpěla. Mezi jiným bylo prý zničeno osm významných velitelských stanovišť a zhruba polovina muničních skladů, které srbské síly mají v Kosovu. Napadeno bylo také 31 mostů přes Dunaj, kromě dvou byly v Srbsku zničeny všechny, dodal.
Kvůli škodám musel být přerušen provoz na dvou hlavních železničních tratích v Kosovu, stejně tak byly uzavřeny i dva hlavní silniční spoje mezi Srbskem a Kosovem. Zničena byla veškerá kapacita na rafinování ropy v Srbsku, zdůraznil Jertz.

Čtvrteční útoky
Letadla Severoatlantické aliance ve čtvrtek odpoledne znovu zaútočila na oblast Nového Sadu, metropole severosrbské oblasti Vojvodina. Informovala o tom bělehradská nezávislá agentura Beta. Podle ní se nový nálet uskutečnil krátce před 15. hodinou středoevropského letního času a protivzdušná obrana na něj odpověděla prudkou palbou. V téže chvíli se nad tímto druhým největším městem Srbska rozezněly výstražné sirény.Agentura s odvoláním na předsedu novosadské "vlády" Časlava Popoviče oznámila, že tři střely aliance byly vypáleny na předměstí Detelinara, přičemž jeden z projektilů dopadl přímo do obce a několik osob zranil. Svědci uvedli, že raketa vybuchla mezi dvěma budovami a základní školou "Svetozar Markovic-Toza" a vytvořila velký kráter.
Srbská státní televize hlásila letecký úder aliance na údajné civilní cíle v blízkosti západosrbského města Užice. Beta tvrdila, že civilní cíle byly zasaženy u města Sremska Mitrovica, ale nikdo nebyl zraněn.
Srbské informační středisko v kosovské metropoli Prištině Medija centrum dnes oznámilo, že dvě bomby ve středu hodinu před půlnocí zasáhly v obci Lipljan rodinný dům Stojana Antiče, přičemž byla těžce zraněna Antičova osmiletá dcera. Zranění utrpěli také jeho manželka, otec a druhá dcera.

Středeční nálety
Letouny NATO navzdory špatnému počasí bombardovaly ve středu večer průmyslové objekty a rezervoár paliva v jihosrbském městě Niš. Toto třetí největší město Srbska se zřejmě během 43. noci náletů stalo hlavním terčem letounů NATO. Krátce po desáté hodině večer letního času tu byly zaznamenány čtyři silné detonace, informovala bělehradská agentura Beta.
Detonace byly podle agentury slyšet z průmyslové zóny v Niši a od rezervoáru paliva, který patří státní ropné společnosti Jugopetrol. Celé město bylo podle očitých svědků osvětleno plameny a byly zde zcela přerušeny dodávky elektřiny. Do půlnoci však prý byl požár lokalizován. Při náletu na město byla údajně zraněna jedna osoba. Niš byl již mnohokrát terčem leteckých útoků NATO po jejich zahájení 24.března.
V deset hodin večer byly vypáleny tři rakety na dunajský přístav Prahovo nedaleko hranice s Rumunskem. I zde byla zasažena zařízení, která vlastní Jugopetrol, a místní chemička. Jedna osoba byla údajně zraněna.
Podle agentury Tanjug byl v Bělehradě vyhlášen letecký poplach ve středu hodinu před půlnocí. Agentura Beta informovala o leteckých poplaších ve středosrbských městech Kraljevo a Čačak. U Kraljeva bylo večer bombardováno vojenské letiště Ladjevci.
Několik detonací bylo podle agentury Tanjug slyšet rovněž v ve čtvrtek dvě hodiny po půlnoci severozápadně od středosrbského města Užice, jež leží 120 kilometrů jihozápadně od Bělehradu. I zde prý byly terči útoku palivové rezervoáry.
Podle bělehradské rozhlasové stanice Radio Novosti podnikla aliance nálet i na černohorskou metropoli Podgoricu.
Prozatím nejsou k dispozici zprávy o škodách, které způsobily poslední nálety NATO. Podle srbských médií jsou postupně obnovovány dodávky elektřiny energie poté, co nálety v neděli způsobily pokles dodávek na 70 procent.
Srbská média ve středu oznámila, že prudké větry způsobily další výpadky v dodávkách elektřiny, když navály grafit ze speciálních bomb NATO do rozvodných zařízení a způsobily tak zkraty.

Jugoslávské síly údajně sestřelily letadlo NATO
Jugoslávská agentura Tanjug oznámila, že jugoslávské ozbrojené síly ve středu v brzkých ranních hodinách sestřelily v západním Srbsku letadlo NATO. Letadlo bylo údajně sestřeleno u města Bajina Basta (150 kilometrů jihozápadně od Bělehradu) ve chvíli, kdy opustilo území Bosny a Hercegoviny a vstoupilo do jugoslávského vzdušného prostoru. Letouny NATO začaly přelétávat oblast u Bajiny Basty kolem půlnoci místního času. Jejich cílem bylo letiště v Ponikve v oblasti Uzice, 200 kilometrů jihozápadně od Bělehradu, odkud byly hlášeny exploze.
Bajina Basta leží na řece Drině a zdejší elektrárna byla jedna z těch, které NATO bombardovalo v neděli v noci grafitovými pumami, jež způsobují zkraty v elektrickém systému, ale jiné škody jsou minimální.
Dnes v noci zůstalo centrum Bělehradu bez elektrického proudu, podle rozhlasové stanice Radio Novosti tento výpadek nemá na svědomí NATO. Jeho příčinou byla zřejmě snaha srbského elektrického podniku obnovit normální dodávky proudu.
Obyvatelé Bělehradu podle agentury Reuters oznámili, že město dnes zůstalo bez elektřiny, když letadla NATO bombardovala elektrárny, a to již podruhé za tři dny. Pravděpodobným cílem byla elektrárna v Obrenovaci.
Bez elektřiny zůstala větší část Srbska o víkendu, kdy letouny NATO svrhávaly grafitové bomby. Dodávky elektřiny byly sice obnoveny několik hodin poté, zůstávají ovšem nedostatečné.

Útoky NATO byly tentokrát mírnější
Intenzita leteckých útoků Severoatlantické aliance proti jugoslávským vojenským a strategickým cílům byla v noci na úterý zřejmě méně intenzivní než v předchozích dnech. Jugoslávská civilní obrana hlásí pouze jednu vlnu náletů na různé cíle před půlnocí, zatímco po půlnoci již vládl podle dostupných informací klid. Navzdory tomu byl letecký poplach v Bělehradě i v Novém Sadu odvolán až po šesté hodině ranní.
Agentura Tanjug uvedla, že letouny aliance bombardovaly po 22:00 SELČ pohoří Straževica jižně od Bělehradu, kde jsou centrální rozvody elektrické sítě; v důsledku toho byla část metropole na několik hodin opět bez proudu.
Ve stejném čase bylo bombardováno i vojenské letiště Batajnica, kam dopadly nejméně dvě rakety.
Další tři rakety zasáhly bělehradské předměstí Rakovica, kde zničily několik obytných domů. Případné ztráty na životech nejsou hlášeny.
Před půlnocí zaútočily letouny NATO také na centrálu srbského rozhlasu a televize v Novém Sadu, které je správním střediskem Vojvodiny. Byly zasaženy i elektrické rozvody, následkem čehož značná část druhého největšího srbského města zůstala na několik hodin bez proudu.
Ve večerních hodinách byly ještě bombardovány cíle v Kraljevu a Ladjevic v centrálním Srbsku. Po půlnoci již nebyly z Jugoslávie hlášeny žádné nálety.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Osvětimská selekce v režii Facebooku: Snímky obětí označila za nahotu i násilí

18. dubna 2024

Premium Pokud jste si někdy lámali hlavu, jak se stalo, že vaše příspěvky na Facebooku byly zablokované,...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...