Mezi oběťmi bylo mnoho členů studentského hnutí.

Mezi oběťmi bylo mnoho členů studentského hnutí. | foto: Profimedia.cz

Za protesty na Tchien-an-men z roku 1989 Čína dosud vězní desítky lidí

  • 73
Na pekingském náměstí Tchien-an-men se včera odehrála bombastická oslava vítání olympijského ohně. Náměstí je ale v čínské historii proslulé především potoky krve. V roce 1989 zde vojáci pozabíjeli stovky, možná tisíce demonstrantů. Někteří z tehdy zatčených jsou stále ve vězení.

Právě nyní je třeba si to připomenout: v noci z 3. na 4. června 1989 vjely na tento symbolický střed Číny tanky a vojáci tam pozabíjeli stovky, možná tisíce účastníků protestů, které po režimu požadovaly více demokracie.

Podle organizací, které detailně sledují lidská práva v Číně, šedesát až sto tehdejších zatčených stále sedí ve vězení. Už bezmála devatenáct let!

Rodinám obětí z brutálně potlačeného prodemokratického vystoupení na Tchien-an-men se dosud nikdo neomluvil. Nikdo nic nevysvětlil. Organizace Matky z Tchien-an-men už roky marně žádá čínskou vládnoucí moc, aby byl o smutných událostech veden dialog. Aby bylo zahájeno jejich vyšetřování.

I tvrdošíjné odmítání jakékoli zmínky o tehdejších zmasakrovaných civilistech jasně vypovídá o tom, jaký režim v nejlidnatější světové zemi stále vládne.

"Šedesát až sto těch, kteří v roce 1989 protestovali na Tchien-an-men, je dosud vězněno," sdělil agentuře AP John Kamm z právní organizace Dui Hua Foundation, která sídlí v americkém San Francisku a podrobně se zabývá osudy čínských vězňů svědomí.

"Žádáme, aby všichni byli propuštěni ještě před srpnovým začátkem olympijských her. Čína s tím musí něco udělat, její mezinárodní image je touto skutečností zle poškozena," dodal Kamm.

Podle něho by právě amnestie udělená dlouholetým vězňům ještě v předolympijském období mohla Pekingu pomoci v očích světa alespoň částečně si napravit pověst, zle pošramocenou nynějšími bouřemi ujařmených Tibeťanů.

Znalci čínských poměrů tvrdí, že propuštění vězňů z roku 1989 není moc pravděpodobné. Čína se totiž chová, jako kdyby žádných krvavých událostí na Tchien-an-men nebylo. Na stejném místě, kde tanky přejížděly bezbranná těla, chtějí organizátoři odstartovat olympijský maraton.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video