úplatek korupce podplácení

úplatek korupce podplácení | foto: Profimedia.cz

Za pomoc Iráku padlo obvinění z korupce

  • 15
Na program Ropa za potraviny padl stín korupce. Vůbec poprvé z ní byl oficiálně nařčen jeho ředitel Benon Sevan. Vyplývá to z předběžné zprávy, kterou zveřejnila nezávislá vyšetřování komise. Ve skandálu kolem prodeje irácké ropy z dob vlády Saddáma Husajna jde o 60 miliard dolarů.

Sevan v neděli po čtyřiceti letech odešel z OSN a v rezignačním dopise obvinil generálního tajemníka OSN Kofiho Annana, že ho obětoval vlastním zájmům.

"Chápu, že jste sám pod tlakem, ale to, že mne obětujete politickým zájmům, neumlčí naše kritiky a nepomůže Vám ani OSN. Ta obvinění jsou lživá a vy, který mne znáte mnoho let, byste to měl vědět," napsal 67letý Sevan Annanovi.

Annan nařídil nezávislé vyšetřování poté, co se začaly v médiích objevovat informace o korupci v programu. Jedním z obviněných byl dokonce i Annanův syn, jemuž se komise bude také věnovat.

Program ropa za potraviny měl v letech 1996 až  2003 zmírnit dopad embarga, jež bylo na Irák uvaleno za  invazi do Kuvajtu. Irák musel prodávat ropu pod dohledem OSN a přednostně nakupovat potraviny a humanitární potřeby pro obyvatele.

Vyšetřovací komise, kterou vede bývalý šéf americké centrální banky Paul Volcker, došla k závěru, že Sevan za úplatky dával přednostně ropné kontrakty jednomu egyptskému obchodníkovi. Byl rovněž obviněn, že s Volckerovou komisí odmítal spolupracovat. 

Volckerova komise vyjádřila v minulé zprávě pochybnosti o 160 tisících dolarech, které Sevan přiznal jako peníze od tety, která už zemřela. Sevan řekl, že by kvůli takové sumě nepošpinil své jméno, když rozhodoval o miliardách dolarů.

Sesazen byl už v únoru, ale zůstal za symbolickou mzdu jednoho dolaru ročně ve službách OSN, aby mohl spolupracovat při vyšetřování. Aféru kolem korupce v iráckém programu považuje za kauzu, kterou živí odpůrci OSN.

Obvinění bude víc
S čistým štítem nevyjde z vyšetřování ani Joseph Stephanides, který projekt vedl před Sevanem. Prý se také příliš vkládal do podepisování smluv a vybírání dodavatelů. Stephanides nyní pracuje v Radě bezpečnosti OSN. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video