Nový ostrůvek u břehů Jemenu na snímcích NASA z 23. prosince 2011

Nový ostrůvek u břehů Jemenu na snímcích NASA z 23. prosince 2011 | foto: Profimedia.cz

Z Rudého moře se vynořil nový sopečný ostrov, odhalily satelity NASA

  • 48
V Rudém moři nedaleko břehů Jemenu se z moře vynořil nový vulkanický ostrov. Nový kus pevniny zaznamenaly satelity americké vesmírné agentury NASA.

"Snímky z prosince 2011 zcela jasně ukazují nový ostrov na místě, kde dříve byla jen neporušená vodní hladina," citoval server telegraph.co.uk prohlášení observatoře pro pozorování Země, která spadá pod NASA.

"Z ostrova stoupá sloup hustého kouře, který je vespod tmavý a nahoře světlý. Pravděpodobně je to směs sopečného popela a vypařující se mořské vody," dodala agentura.

Nad mořskou hladinu se tak vynořil jedenáctý z tzv. Zaubaírských ostrovů ležících západně od Jemenu. Jsou to vlastně vrcholky podmořské štítové sopky, vulkánu s velice mírnými svahy. Oblast je součástí Rudomořského riftu, příkopu mezi Africkou a Arabskou tektonickou deskou.

Nové ostrovy vznikají díky činnosti podmořských vulkánů téměř každý rok, většina z nich ale není dost odolná, aby vydržela destruktivní sílu vln a prudkých mořských větrů. Podle vulkanologa Ricka Wundermana je ale sopečný materiál na dně Rudého moře velmi odolný a nový ostrov tak má šanci na přežití.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video