Francouzské úřady představily na tiskové konferenci snímek podvozku zříceného letadla Air France ze dna moře, jak ho zachytily roboty (4. dubna 2011)

Francouzské úřady představily na tiskové konferenci snímek podvozku zříceného letadla Air France ze dna moře, jak ho zachytily roboty (4. dubna 2011) | foto: AP

Z potopeného francouzského airbusu vytáhli dalších 75 obětí havárie

  • 16
Francouzi vyzdvihli z vraku letadla na dně Atlantiku 75 obětí letecké havárie Airbusu A330 z roku 2009. Původně se těla vůbec vytahovat neměla, protože se při vyndavání z moře začala rozpadat. Lékařům se ale podařilo první těla identifikovat na základě vzorků DNA, proto se rozhodlo o vytažení i dalších obětí.

Podle předsedy brazilské organizace obětí Nelsona Farii Marinha se od havárie podařilo najít 127 obětí z 228. Sedmdesát pět z nich nyní vytáhli z Atlantiku.

"Pozůstatky obětí rodiny zatím neidentifikovaly," řekl CNN předseda francouzské organizace pozůstalých Robert Soulas.

Letoun společnosti Air France havaroval 1. června 2009. Trosky letadla nalezl až loni v květnu speciální podvodní robot. Po objevu vraku záchranáři našli na dně moře stovky obětí uvězněných ještě v sedačkách letadla. Těsně po havárii se podařilo najít jen 50 obětí, které zůstaly na hladině.

Ze dna moře ale pátrači původně vytáhli jen dva mrtvé. Kvůli podvodnímu tlaku, extrémně studené vodě a absolutní tmě vypadaly mrtvoly jako voskové figuríny, při pokusu je vytáhnout se ale vlivem teplých a studených proudů začala těla rozpadat.

Soudci v Paříži proto rozhodli, že pokud nebude možné těla identifikovat, další oběti se vytahovat nebudou. Lékaři ale dokázali určit totožnost těl díky DNA, proto francouzská policie prohlásila, že experti soudního lékařství poplují na lodi k místu, kde se našly trosky, a budou je "v co největší důstojnosti" vyzdvihovat z hloubi Atlantiku.

Jaké jsou příčiny nehody a co ji zavinilo, stále zjišťují francouzští experti. Ze dna moře se totiž podařilo vytáhnout černé skříňky, které obsahují záznamy z doby těsně před katastrofou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video