Únosci se převlékli do uniforem irácké policie. Ilustrační foto

Únosci se převlékli do uniforem irácké policie. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Z pěti Britů unesených v Iráku žije jen jeden, bojí se Londýn. Důkaz nemá

  • 0
Z pěti Britů, které iráčtí ozbrojenci unesli předloni v květnu, už žije nejspíš jen jeden. Dvě těla dostala britská ambasáda minulý měsíc. A teď úřady řekly rodinám dalších dvou unesených: vaši blízcí jsou velmi pravděpodobně mrtví. I když těla zatím nikdo neviděl.

Pětici mužů unesli iráčtí povstalci v květnu 2007. Na čtyřicet ozbrojenců převlečených za policisty odvleklo počítačového experta a čtyři členy ochranky z budovy ministerstva financí v Bagdádu. Výměnou za ně žádali deset Iráčanů zadržovaných v americké věznici, připomněl britský deník The Times.

Šance na propuštění rukojmích vzrostla letos v červnu, kdy Američané pustili jednoho ze zadržovaných extremistů. Ale stal se pravý opak: jen o pár dní později se u budovy britského velvyslanectví v Bagdádu objevily mrtvoly dvou členů ochranky. Provrtané kulkami. Muži byli údajně mrtví už dlouho.

A Londýn je přesvědčen, že ani další dva strážci, Alan McMenemy a Alec MacLachlan, už nejsou mezi živými. I když se těla zatím nenašla, úřad informoval rodiny obou mužů, napsaly The Times. Ministerstvo ale nesdělilo nic podrobnějšího.

Co je s počítačovým expertem Peterem Moorem, kterého měli čtyři muži hlídat, se rovněž neví. Odborníci míní, že ho únosci mohli ponechat naživu, aby měli prostor k vyjednávání.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video