radioaktivita, uran, polonium, jaderná, záření

radioaktivita, uran, polonium, jaderná, záření | foto: Profimedia.cz

Z jaderné elektrárny ve Francii znovu unikl radioaktivní materiál

  • 17
Z jaderné elektrárny Tricastin v jižní Francii unikly ve středu radioaktivní látky, které lehce kontaminovaly asi 100 zaměstnanců firmy Areva. Postižení jsou nyní podle agentury AP doma a budou podrobeni testům. Příčina úniku radioaktivních částic se vyšetřuje.

Areva se vedle výroby technologií pro výrobu jaderné energie zabývá i obohacováním uranu a nakládáním s jaderným odpadem. V poslední době však společnost ohlásila několik nehod, jež podle agentur snižují důvěru veřejnosti v bezpečnost francouzských jaderných zařízení.

Výrobce jaderných technologií Areva naposledy v pátek oznámil, že zjistil případ úniku uranu do okolního prostředí, k němuž mělo dojít před několika lety v závodě v Romans-sur-Isere.

Počátkem července Areva sdělila, že jí v Tricastinu u Avignonu uniklo 30 tisíc litrů tekutiny obsahující přírodní neobohacený uran. Kapalina se dostala do půdy a do řeky. Francouzské úřady poté dočasně zakázaly lov ryb a provozování vodních sportů v okolí komplexu.

Francie je největší evropský výrobce jaderné energie a její spotřeba elektřiny je na jádru závislá asi z 80 procent.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video