Chorvatsko

Chorvatsko - Chorvatsko, Dugi otok, pláž u majáku Veli Rat. | foto: Petr Jančík

Z hostů umírá v Chorvatsku nejvíc Čechů

  • 10
Za první tři měsíce letošní rekreační sezony v Chorvatsku zahynulo čtyřiasedmdesát cizinců. To je o dvanáct procent více než loni. Nejvíce zemřelých, celkem čtrnáct, přijelo na návštěvu země z České republiky, informovalo chorvatské ministerstvo vnitra.

Jako nejčastější příčina úmrtí bývají označovány nehody. Dvanáct lidí se utopilo a čtyři zemřeli při dopravních nehodách.

Ani přirozená smrt nebývá výjimkou. Turisté často přeceňují svoje síly, nebo mohou například trpět přehřátím organismu.

Chorvatské orgány jsou si situace vědomy a turisty varují. Už delší dobu si také stěžují, že Češi patří mezi nejméně ukázněné rekreanty a čeští řidiči zaviňují relativně hodně dopravních nehod. Rovněž česká média v poslední době turisty směřující k Jadranu na tyto problémy upozorňují. - více zde

Přesto se stále pro některé z nich pobyt v Chorvatsku stává osudným. Často právě kvůli již zmiňovanému přeceňování svých sil při řízení nebo na moři.

Ministerstvo: Nepřeceňujte se!
Přední místa Čechů ve statistikách úmrtí vedla v těchto dnech k tomu, že chorvatská policie vyzvala české cestovní kanceláře, aby své klienty informovaly o nástrahách moře. Také české ministerstvo zahraničí se obrátilo na občany cestující do Chorvatska a vyzvalo je, aby nepřeceňovali svoje síly.

Radí jim, aby sledovali aktuální předpověď počasí a důsledně dodržovali pokyny místních bezpečnostních složek.

Čeští turisté ostatně nemají problémy jen v Chorvatsku. Z nejnavštěvovanějších zemí se od začátku roku nevrátilo na sedmdesát z nich, z toho asi polovina v letní sezoně.

Podle českého ministerstva zahraničí umírají po Chorvatsku nejčastěji na Slovensku, kde letos zahynulo třináct Čechů, deset jich zemřelo v Německu, sedm v USA, po šesti v Itálii a v Rakousku, čtyři ve Francii a dva ve Velké Británii. Čtyři Češi počátkem měsíce zahynuli při nehodě na silnici ve Španělsku. - více zde

Po jedné oběti z řad českých turistů hlásí české zastupitelské úřady z Austrálie, Bulharska a Egypta. Tam se stal třiadvacetiletý Čech obětí nedávného teroristického útoku v letovisku Šarm aš-Šajch. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video