Ceaušeskův palác v Bukurešti

Ceaušeskův palác v Bukurešti | foto: Wikimedia Commons - Adam63

Z Ceaušeskova gigantického paláce může být království konzumu

  • 5
Toho by se někdejší rumunský prezident a komunistický pohlavár Nicolae Ceaušescu asi nenadál. Z jeho gigantického paláce a symbolu tehdejšího totalitního režimu by se mohlo stát obchodní a zábavní centrum. Návrh, který podal jeden z rumunských poslanců, v zemi rozpoutal vášnivou debatu.

Rozlehlý Parlamentní palác, který je po americkém Pentagonu považován za druhou nejrozsáhlejší budovu světa, pro mnohé zůstává pořád symbolem totalitních režimů a brutality Ceaušeskovy vlády.

Dodnes se z budovy, která leží na pravém břehu řeky Ilfov, rozhoduje o dění v Rumunsku. Po pádu komunistického režimu se stala sídlem parlamentu.

Ten ale pompézní palác s více než tisícovkou místností využívá jen ze třiceti procent. I proto nyní přední rumunský podnikatel a poslanec Silviu Prigoana navrhl přesunout úředníky jinam a z "Domu lidu" vytvořit jedno z největších obchodních a zábavních center v Evropě.

"Budeme mít největší výstavní a obchodní komplex na světě, s řadou zábavních míst a s rekordním počtem restaurací," uvedl podle britského listu The Daily Telegraph liberální demokrat Prigoana.

"Ostatní mohou začít uvažovat o pořádání mezinárodních festivalů v Bukurešti, a to znamená rozvoj turismu, dopravy, hotelnictví. Zkrátka více peněz do rozpočtu," popisoval klady svého návrhu poslanec.

Z bašty socialismu do náruče konzumu

Prigoanův nápad v zemi rozproudil divokou diskusi o tom, co by se vlastně s nejmarkantnějším dokladem Ceaušeskovy diktátorské vlády mělo udělat. Rumuni řeší především to, zda místo označované samotným Ceaušeskem za "vítězství socialismu" proměnit v baštu komerce a konzumu.

Samotná stavba má jen málo obdivovatelů, mnoho Rumunů se ale domnívá, že by se nic měnit nemělo. Podle některých zastánců je palác zkrátka odrazem určité doby, a to by se mělo ctít. A kupříkladu jeden z opozičních senátorů Miron Mitrea prohlásil, že návrh poslance Prigoana "nelze brát jinak než jako žert".

PALÁC PARLAMENTU

- Ke vzniku ohromného paláce dopomohlo někdejšímu komunistickému pohlavárovi zemětřesení, které před více než dvaatřiceti lety zasáhlo Rumunsko.

- Díky tomu mohl nechat zdemolovat čtvrť Dealul Spirii a na stavbu použít materiál z devatenácti kostelů, šesti synagog a více než 30 tisíc zbořených domů. Základní kámen pro stavbu paláce byl položen v roce 1984.

- Na stavbě pracovalo přes 20 tisíc dělníků a více než 600 architektů.



Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video