Střet pravicových radikálů s policií v Litvínově

Střet pravicových radikálů s policií v Litvínově - (17. listopadu 2008) | foto: Reuters

Wiesenthalovo centrum: Reakce na Litvínov bude pro Česko testem

  • 52
Akce radikálů 17. listopadu v litvínovském sídlišti Janov upoutala i pozornost Centra Simona Wiesenthala, které je známé pátráním po nacistických zločincích. Ředitel pro mezinárodní vztahy Shimon Samuels ji označil jako pokus o pogrom proti Romům. Prohlásil, že reakce na Litvínov bude testem českého předsednictví EU.

"Vaše reakce je lakmusovým testem a určí tón v boji proti rasismu během českého předsednictví Evropské unie," napsal Shimon Samuels ve svém dopise ministru vnitra Ivanu Langerovi.

Uvedl v něm také, že všichni Češi jsou potomky obětí totalitních režimů, ať už komunistického, nebo nacistického. "Je nepochopitelné, že se další minorita, tentokrát Romové, znovu stává terčem útoků."

Bitva o janov

Stovky příznivců krajně pravicové Dělnické strany se v den výročí 17. listopadu pokoušely probít na romské sídliště Janov. Střet s policií si vyžádal 16 raněných. - čtěte Extremisté tři hodiny marně dobývali romské sídliště Janov

Samuels zmiňuje reportáž televize Prima, která uvedla, že útok byl údajně veden profesionály z ozbrojených složek a že mezi neonacisty byli lidé od policie či armády.

"Video z pouličních střetů zaznamenalo rozbušky, světlice a další vojenský a policejní materiál. Také rozestavení sil radikálů korespondovalo s vojenskými taktikami," upozornil Samuels a zmínil komentář reportéra o dobře organizovaných bojových jednotkách až o dvaceti lidech.

"Ze záběrů pořízených z helikoptéry bylo vidět, že jednotky útočily současně na několika místech. Použily výbušniny, které nejsou normálně dostupné, a jež se používají při armádních a policejních cvičeních."

Na závěr vyzval Langera, aby se akce v Litvínově "proměnila" v morální lekce na všech školách, policejních akademiích a vojenských jednotkách v zemi.

"Hrdinství Pražského jara a Sametová revoluce, které jsem byl osobně svědkem, se nesmí stát rukojmím lidí s těžkými botami a jejich halekání Sieg Heil."

Centrum simona wiesenthala

Centrum Simona Wiesenthala pátrá po nacistických zločincích. Středisko založil Simon Wiesenthal, který byl kvůli svému židovskému původu za druhé světové války nacisty pronásledován a vězněn v několika koncentračních táborech.
Díky této organizaci se dostalo před soudy už přes tisíc bývalých nacistů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video