Dvojice washingtonských odstřelovačů - Muhammad a Malvo.

Dvojice washingtonských odstřelovačů - Muhammad a Malvo. | foto: CNN

Washingtonský sniper byl usvědčen z šesti vražd

  • 48
John Allen Muhammad, během jehož řádění zemřelo v roce 2002 v okolí Washingtonu deset lidí, byl usvědčen z dalších šesti vražd. Ačkoli mu u soudu v Marylandu hrozí doživotí, ve vězení si nepobude dlouho. Za jednu z vražd byl totiž už ve Virginii odsouzen k trestu smrti.

Jako hlavní svědek obžaloby se představil vrahův mladý komplic Lee Boyd Malvo, který svědčil proti Muhammdovi poprvé. Marylandské porotě trvalo rozhodování o vině, či nevině jen čtyři hodiny.

Jednadvacetiletý Malvo byl odsouzen k doživotnímu vězení. Během dvou dní svědectví před porotou minulý týden poprvé podal svědectví, jak Muhammad připravoval do podrobností plán terorizování obyvatelstva.

Ve Virginii byl Muhhamad uznán vinným z vraždy, šíření terorismu, ze spiknutí a nepovoleného vlastnictví a užití střelné zbraně. Obvinění se týkalo jen jedné z deseti vražd - zastřelení Deana Harolda Myerse 9. října 2002 u benzínové pumpy Manassasu.

Muhammad spolu s Malvoem zastřelili deset lidí kolem Washingtonu a další tři mimo tuto oblast. Jejich řádění vyvolávalo mezi obyvateli washingtonského regionu týdny strach a paniku, které trvaly až do jejich zatčení 24. října 2002.

Okolí hlavního města Washingtonu hraničí právě s Marylandem i Virginií. K potrestání ho však mohou chtít i státy Alabama a Louisiana, kde rovněž zabíjel.

V období největších obav byli lidé tak vyděšení, že sportovní družstva trénovala vevnitř, byla zrušena řada veřejných akcí a lidé se při tankování benzinu kryli za svými vozy.

Několik škol ve Virginii bylo na několik dní uzavřeno poté, co na místě jedné střelby našli policisté vzkaz: "Vaše děti nejsou v bezpečí - nikde a nikdy."

Případ Muhammada a Malvoa chtěly soudit nejrůznější tribunály v místech, kde se vraždy odehrály. Ale tehdejší americký ministr spravedlnosti John Ashcroft rozhodl, že procesy budou ve Virginii proto, že soudy v tomto státě udělují tresty smrti.

Ve Virginii je po Texasu vykonáváno nejvíce poprav a zároveň patří k 21 americkým státům, které umožňují popravy nezletilých. Malvoovi bylo v době vražd 17 let.

U obou mužů našla policie pušku typu bushmaster, která byla při vraždění používána. Podle expertízy vyšlo jedenáct střel a testy DNA potvrdily, že ji Muhammad držel v rukách.

Policie také zabavila v Muhammadově voze přenosný počítač, který obsahoval mapy, poznámky a další informace vztahující se k vraždám. Stejně tak ve voze Chevrolet Caprice byl otvor v zadním zavazadlovém prostoru, odkud mohl střílet stočený muž. K dispozici byly vysílačky, magnetofon a přístroj globálního určování polohy.

Muhammad byl podruhé rozvedený a ztratil styk se svými dětmi, které - jak se snažila obhajoba dokazovat - velmi miloval. Podle přátel se velice změnil a v Malvoovi prý nalezl náhradního syna.

Ten byl prý, než poznal Muhammada, podle blízkých známých bystrý a zvídavý chlapec obtížený návaly hlubokého smutku. Vykořeněnost a osamělost ho údajně oslabily a vedly ke snadné ovlivnitelnosti, čehož Muhammad zneužil.

Muhhamad dostal k trestu smrti doživotí

Soud v Marylandu vyměřil Johnu Allenu Muhammadovi nejvyšší trest - doživotní vězení. Soudce Ryan při rozsudku řekl: "Pane Muhhamade, nemáte žádnou naději ani budoucnost. Každý den ze zbytku svého života strávíte zavřen v kleci."
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video