Neznámý pachatel obarvil vodu ve fontáně na červeno.

Neznámý pachatel obarvil vodu ve fontáně na červeno. | foto: AP Photo/Gregorio Borgia, ČTK

Výtržníci obarvili vodu ve slavné fontáně di Trevi

  • 15
Návštěvníky Říma čekal nečekaný pohled na slavnou fontánu di Trevi. Neznámý pachatel obarvil její vodu na červeno. Podle informací agentury DPA s největší pravděpodobností vhodil do vody nejslavnější fontány "věčného města" plastikový kanistr s červenou barvou.

Úřady ji nyní budou muset uzavřít a vodu vyčistit.

Nedaleko "místa činu" byl společně s prázdnou plechovkou od barvy nalezen leták, v němž se k činu přihlásila skupina Azione futurista 2007 (Futuristická akce 2007).

Kriticky se vyjádřila k římskému festivalu Svátek filmu, jehož druhý ročník ve čtvrtek zahájila herečka Monica Bellucci. Název skupiny podle všeho odkazuje k Marinettiho Futuristickému manifestu z roku 1909.

Skupina také oznámila, že chce činem dosáhnout vítězství pomocí barvy nad "šedivou" střední třídou.

Fontánu, jejíž sochařskou výzdobu stvořil v 18. století Nicola Salvi, proslavil Felliniho film Sladký život s Anitou Ekbergovou a Marcellem Mastroiannim v hlavních rolích. Koupel obou hlavních hrdinů filmu ve fontáně di Trevi patří mezi nejslavnější scény dějin světové kinematografie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video