Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výhry i prohry války s terorismem

  9:41
Před čtyřmi lety se začal měnit svět - na neděli připadá čtvrté výročí okamžiku, kdy vznikly nejsledovanější televizní záběry všech dob: pohled na hořící newyorské mrakodrapy. Spojené státy vyhlásily globální válku s terorismem, která měla od té doby bezpočet bojišť.

V červenci 2005 udeřili teroristé v Londýně. | foto: Reuters

Od hor v Afghánistánu, kde americká komanda v říjnu 2001 naváděla rakety na pozice Talibanu, až po nedávné noční razie britské policie, pátrající na předměstích po původcích krvavých londýnských útoků.

Jak si Západ v této válce vede? Odpověď v sobě skrývá nejedno úskalí, přesto je možné říci: zatím v ní vítězí. Ovšem ne ve všem. A mnoho nesnadných bitev na něj ještě čeká.

Vítězí především proto, že krvavé útoky 11. září a další série násilností měly menší dopad, než útočníci doufali. Nevypukla válka Západ versus islám a v mnoha ohledech se pozice Ameriky jako globální velmoci ještě posílila. Al-Kajda není mocnou globální sítí a Usáma bin Ládin má jen omezené možnosti vést "svou válku".

Svět, ač to tak nejdřív vypadalo, se zase tak zásadně nezměnil. Projděte se New Yorkem, ze zkázy u Ground Zero vám i po těch letech možná naběhne husí kůže a nezapochybujete, že 11. září nebude nikdy zapomenuto. Poodejděte však kousek dál a stejně intenzivně pocítíte, že život se vrátil do starých kolejí a že všechny ty dalekosáhlé úvahy politiků a politologů, že Amerika již nikdy nebude, co bývala, se zkrátka nenaplnily.

Pro novináře je fascinující sledovat různé kapitoly této války - v Afghánistánu jsem byl svědkem bitvy s Talibanem, v Bagdádu pár dní po svržení Saddáma viděl pád jeho říše, před několika týdny jsem navštívil Londýn v den, kdy vybuchla druhá série bomb, a tyto řádky píšu v Saúdské Arábii, která téměř každý týden hlásí: Zase jsme zlikvidovali další extremisty z Al-Kajdy (a kde se, jak známo, narodil Usáma bin Ládin a také 15 z 19 teroristů z 11. září).

A jak se na první léta války s terorismem budou s odstupem času dívat historici, kteří mají na shrnutí dlouhých let často jen pár odstavců? Zkusme se vžít do jejich role.

První fází této války, mohla by začít krátká kapitola v učebnicích, byla éra euforického tažení. Spojené státy a Británie krátce po 11. září zahájily odvetný úder na Afghánistán, kde hnutí Taliban skrývalo Usámu bin Ládina, ideového vůdce útoků na USA. Válka byla překvapivě rychlá a úspěšná, Taliban byl rozprášen, bin Ládin prchl a do Afghánistánu se po čtvrt století válek vrátil křehký mír. Pro Západ to byl triumf, a to i proto, že lotři po světě (například v Severní Koreji či Libyi) si uvědomili, že s Washingtonem není radno žertovat.

Fázi č. 2 války s terorismem je možné - pokračuje naše fiktivní kapitola z učebnic dějepisu - nazývat fází kritickou. Po triumfu v Afghánistánu přišla pohroma v Iráku: diktátor byl svržen, ale vše další se nějak nepodařilo - zbraně hromadného ničení nebyly nalezeny, vypukla partyzánská válka, země se nestala strategickým zdrojem ropy. Ovšem, ukázalo se, že voliči v USA a Británii to za tak strašné fiasko nepovažovali: George Bush i Tony Blair byli znovu zvoleni.

Fáze č. 3 války začala 7. 7. 2005 v Londýně, kdy čtveřice znuděných Britů, muslimů z více méně dobrých rodin, pozabíjela bombami desítky lidí. Tuto etapu je možné nazývat fází rozhodující. V ní žijeme nyní a je to fáze nejnebezpečnější, a to i tím, že si málokdo uvědomuje její existenci.

Brity šokovalo, že bomby nekladli nějací vousatí šílenci z jakési daleké země, ale "mladíci z předměstí", kteří pod vlivem radikálních muslimských vůdců a zkoumáním internetu "propadli" této válce. A ještě více Brity zaskočilo, že podle průzkumů nezanedbatelné procento britských muslimů jejich hrůzné činy "chápe", či dokonce "schvaluje".

Dříve by to tak nebylo a právě v tom je ta nebezpečná změna. Před pár lety mi duchovní vůdce hlavní londýnské mešity vyprávěl o toleranci a proklínal veškerý extremismus, před pár týdny mi jiný muž na téže pozici kázal o tom, že Západ muslimy utlačuje a zabíjí a že proti tomu je třeba bojovat. A poté odmítl říci cokoliv zlého o Usámovi bin Ládinovi.

Proč to vše považuji za tak důležité? Protože letadla, která před čtyřmi lety zaútočila na USA, neměla jen zabíjet. Bin Ládinův plán byl mnohem pekelnější - věděl, že USA udeří zpět, a doufal, že tím bude vražen klín mezi svět islámu a svět Západu. Doufal, že postupně bude růst napětí mezi těmito dvěma světy, že radikálů mezi muslimy bude přibývat a že přijdou další střety, z nichž nakonec on a jeho věrní vyjdou vítězně.

Události uplynulých měsíců a týdnů naznačují, že tento plán není ani zdaleka mrtvý. A že tedy další těžké bitvy mohou být na obzoru.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video zachytilo atentát na Roberta Fica

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...