Newyorčan Michael, volič Johna McCaina (4. listopadu 2008)

Newyorčan Michael, volič Johna McCaina (4. listopadu 2008) | foto: Adéla Dražanová, iDNES.cz

Vyhraje Obama. My Američané totiž někdy děláme hlouposti

  • 86
New York (Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Michael pracuje v řetězci rychlého občerstvení Au Pain na Manhattanu. Je mu něco přes čtyřicet. Narodil se a celý život prožil v New Yorku, který je podle něj hlavním městem světa. "Nejhezčí je ale Praha! Byl jsem tam na dovolené," říká. Až mu za pár hodin skončí pracovní doba, půjde Michael volit prezidenta. Hlas dá republikánu McCainovi. "Protože on je hrdina. A Obama? Kdo ho znal před rokem?"

Najít na Manhattanu voliče republikánů není snadné. Ale samozřejmě nikoli nemožné. Michael je podle vlastních slov "opravdový patriot a konzervativec", hlas pro McCaina je tak pro něj samozřejmou záležitostí.

"Nepochyboval jsem ani vteřinu. Senátor McCain je bývalý válečný zajatec, skutečný hrdina, víte? Drželi ho čtyři roky ve Vietnamu," říká. Na nesmělou poznámku, že ve skutečnosti to bylo pět a půl roku, reaguje vítězoslavným "Tak vidíte!"

Spíš než o volbách se ale chce bavit o Praze. Vyrazil tam s manželkou, která pracuje v řetězci hotelů Four Seasons a v rámci zaměstnaneckých výhod dostává každý rok možnost vyjet si do některé ze zemí, v nichž Four Seasons působí.

"Prahu jsem předtím viděl na fotkách. Bylo mi jasné, že tam musíme jet," říká a vyjmenovává památky, které viděl. "Staroměstské náměstí. To se mi líbilo. A Karlův most, to je ten s těmi sochami, že? No a po těch schodech, co vedou nahoru k hradu, jsem chodil každé ráno místo rozcvičky," říká.

Také značky českých piv zná dokonale. A jména hokejistů. Sám prý hokej taky hrával, což dokazuje nevelkou jizvou na čele. Pak se sám od sebe vrací k politice. "Víte, Obamu ještě před rokem nebo dvěma nikdo neznal. A on pak přijde a chce zvyšovat daně. Toho se bojím. Peníze, co vydělám, si prostě chci nechat."

A jeho tip na vítěze dnešního hlasování? "No Obama vyhraje. Bohužel. My Američané totiž někdy děláme hlouposti."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video