Vychýlená zemská osa klima zřejmě neovlivní

  • 39
Zemětřesení, které o Vánocích zasáhlo Asii, vychýlilo Zemi z osy a zrychlilo její rotaci. Na klima to ale asi žádný vliv mít nebude. "Domnívám se, že zásadní vliv na změnu globálního klimatu by to mít nemělo," řekl iDNES klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu Jan Pretel.

VŠE O KATASTROFĚ
články ¦ fotografie
konta ¦ krizové linky

"Rozhodně si myslím, že například nárůst emisí skleníkových plynů by měl mít větší význam než toto drobné vychýlení osy," doplnil.

Páté největší změřené zemětřesení na světě mělo epicentrum poblíž ostrova Sumatra a sílu 9 stupňů Richterovy škály.

Gigantické vlny vznikly podle webu pražské Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy kvůli obrovskému množství energie uvolněnému při propadu zemských desek v místě, kde moře není příliš hluboké.

Právě tsunami způsobily největší škody. Úřady už napočítaly 145 tisíc mrtvých. - více zde

V okamžiku, kdy se propadlo u Sumatry dno oceánu, změnila se i mapa této části Země. Indická zemská deska se podsunula pod barmskou, oceánské dno se místy posunulo o desítky metrů a s ním i okolní ostrovy. Některé útesy se o několik metrů zvedly, jiné se navždy ztratily ve vlnách. Severozápadní pobřeží se posunulo o několik desítek metrů.

Podle měření se 26. prosince vychýlila osa, která spojuje jižní a severní pól Země, asi o dva a půl centimetru. Země rotuje o tři tisíciny sekundy rychleji než před týdnem. Pohyb planety kolem Slunce ale rychlost rotace Země neovlivní.

RICHTEROVA STUPNICE

Síla

Projevy

Četnost za rok

do 2,5

není pociťováno, zaznamenáno pouze přístroji

900 000

2,5 - 5,4

pociťováno, ale škody jsou velmi malé

30 000

5,5 - 6,0

drobné poruchy na stavbách

500

6,1 - 6,9

destruktivní v zalidněných oblastech

100

7,0 - 7,9

velké škody, závažné zemětřesení

20

8,0 a více

velké zemětřesení způsobující úplnou destrukci měst a vesnic v okolí epicentra

jednou za 5 let

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video