Výbuch u soudu v Kyjevě způsobila nálož

Pondělní výbuch v budově soudu na předměstí ukrajinské metropole Kyjeva způsobila nálož. Exploze, která zničila čelní stěnu objektu a vyrazila okna v okolí, zranila jedenáct lidí. Kyjevský starosta Oleksandr Omelčenko tak vyvrátil původní informaci, že vybuchl plyn.

Podle Omelčenka nálož někdo umístil na toaletě soudní budovy. Z útoku obvinil "zločinecké struktury".

Exploze otřásla soudem darnického okrsku na východním předměstí Kyjeva v pondělí před polednem místního času. Na ulici vylétly úlomky betonové zdi, kusy skla i stovky stran soudních dokumentů.

Silná exploze poškodila fasádu právě opravované budovy. Na místo dorazili hasiči, policie a desítka sanitních vozů, která odvezla zraněné do nemocnice. Poničenou budovu prohledal speciální vyšetřovací tým.

Z objektu museli být evakuováni všichni zaměstnanci. Mezi zraněnými nebyl podle AP žádný soudce.

Původně se úředníci domnívali, že příčinou exploze byl výbuch plynových lahví. Budovu totiž právě opravovali dělníci. "Policista, který hlídkoval u vchodu do budovy, cítil karbid," sdělil mluvčí ministerstva vnitra.

Všichni mají v živé paměti páteční atentát v sousedním Rusku. Nálož odpálená ve vagonu moskevského metra zabila na čtyřicet lidí, sto třicet dalších zranila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video