Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do ponorky se bál, chtěl potěšit otce. Imploze byla rychlá, umírající nic necítili

  12:53
Devatenáctiletý Suleman Dawood, jenž se společně s otcem Shahzadou nacházel ve ztroskotané ponorce, měl z výletu k vraku Titaniku strach, říká jeho teta. Americká pobřežní stráž ve čtvrtek oznámila, že všech pět členů posádky plavidla Titan je po smrti. Ponorce se zřejmě stala osudnou imploze nedaleko vraku. Podle expertů byla neuvěřitelně rychlá a nastala během pouhého zlomku milisekundy.
Britský podnikatel Shahzada Dawood a jeho syn, kteří patří mezi cestující na...

Britský podnikatel Shahzada Dawood a jeho syn, kteří patří mezi cestující na palubě ztracené ponorky. | foto: Reuters

„Můj synovec v souvislosti s cestou váhal a měl z ní hrůzu,“ popsala stanici NBC News Azmeh Dawoodová, která je sestrou podnikatele Shahzady Dawooda. Teenager podle ní navzdory obavám do ponorného plavidla Titan nakonec společně s dalšími čtyřmi muži nastoupil.

„Chtěl udělat radost svému otci, kterého historie Titaniku hluboce fascinovala. A exkurze se konala o víkendu, kdy se slavil Den otců,“ řekla Dawoodová, která Sulemana popsala jako dobrosrdečného a milovaného chlapce. „Když jsem se dozvěděla o skonu všech na palubě, zdrtilo mě to,“ dodala.

Implozi ponorky zachytil tajný sonar. Její plavby kritizuje i režisér Titaniku

Ponorka Titan se k vraku legendárního parníku v Atlantiku vypravila v neděli večer. Kontakt s doprovodnou lodí ztratila krátce po ponoření. Záchranáři od té chvíle po plavidlu neúnavně pátrali. Ve čtvrtek pak oznámili nález trosek pocházejících z trupu ponorky. Titan podle vyšetřovatelů zřejmě implodoval nedaleko Titaniku, posádka neměla šanci na přežití.

„Celá ponorka by se zhroutila sama do sebe dříve, než by si lidé uvnitř vůbec uvědomili, že nastal nějaký problém,“ řekla stanici CNN Aileen Maria Martyová, bývalá námořnice a nyní vyučující na Floridské mezinárodní univerzitě. „Nakonec z tolika způsobů, jak můžeme zemřít, je tento bezbolestný,“ dodala.

V hloubce, kde leží Titanic, působí tlak 381 fyzikálních atmosfér – tedy několikasetnásobně větší, než na hladině, řekl Rick Murcar z americké Národní asociace jeskynních potápěčů.

Pokud došlo například i jen k drobnému narušení vnějšího pláště, ponorka čelila tlaku odpovídajícímu hmotnosti Eiffelovy věže, která je odhadována zhruba na 10 100 tun, napsala BBC.

„Čiré utrpení, jako špatný film“

Dawoodová posledních pět dní popsala jako čiré utrpení. „S napětím jsme sledovali zpravodajství o pátrání a obávali jsme se nejhoršího. Připadám si, jako bych se ocitla v opravdu špatném filmu. Když jsem na posádku v ponorce pomyslela, nemohla jsem dýchat,“ prohlásila.

Zavzpomínala také na svého bratra, se kterým se v posledních letech příliš nevídala. „Byl to můj mladší bratr. Držela jsem ho v náručí poté, co se narodil. Titanic ho zajímal od dětství. Jako děti jsme často sledovaly film Zkáza Titanicu z roku 1958,“ popsala Dawoodová, jež žije v Amsterdamu.

Ztracená ponorka nejspíš implodovala. Našly se trosky, posádka neměla šanci

Osmačtyřicetiletý Shahzada Dawood byl místopředsedou jednoho z největších pákistánských konglomerátů, společnosti Engro Corporation, která investuje do hnojiv, výroby vozidel, energetiky a digitálních technologií. Se svou ženou a dvěma dětmi žil dlouhodobě v Británii.

Mezi Shahzadovy zájmy patřilo fotografování divoké přírody, zahradničení a zkoumání přírody. Suleman rád četl sci-fi literaturu.

„Jsme ohromeni láskou a podporou, které se nám dostalo, a jsme vděční všem, kteří v těchto dnech projevili to nejlepší v člověku,“ uvedla rodina Dawoodových ve svém prohlášení.

Průzkumníci s duchem dobrodružství

O katastrofě promluvili také příbuzní dalších obětí. Těmi jsou osmapadesátiletý britský miliardář a průzkumník Hamish Harding, sedmasedmdesátiletý hloubkový potápěč a někdejší důstojník francouzského námořnictva Paul-Henri Nargeolet a zakladatel společnosti OceanGate, která ponorku Titan vlastnila, jednašedesátiletý pilot Stockton Rush.

„Budeme na Paula-Henriho vzpomínat jako na jednoho z největších hlubinných badatelů v moderní historii,“ uvedla Nargeoletova rodina. Potápěč platil za předního světového odborníka na Titanic, jenž k vraku parníku absolvoval více než pětatřicet ponorů.

Hardinga jeho blízcí označili za obětavého otce a dobrodruha. „Jestli v této tragédii můžeme najít alespoň malou útěchu, pak je to skutečnost, že jsme ho ztratili, když dělal to, co miloval nejvíce,“ konstatovali.

Titanic vydává stále nová tajemství. Zkoumání financují i podmořští turisté

Tito muži byli opravdoví průzkumníci, kteří sdíleli ducha dobrodružství a hlubokou vášeň pro zkoumání a ochranu světových oceánů. V této tragické době jsme v myšlenkách s jejich rodinami. Truchlíme nad ztrátou života a radosti, kterou přinesli všem, které znali,“ uvedl OceanGate.

Odborníci společnost varovali před možnými „katastrofickými“ problémy plaveb k Titaniku už před několika lety. Vyzvali ji také, aby podmořské zařízení podstoupilo certifikační proces. OceanGate v roce 2019 potvrdila, že Titan netestovala žádná nezávislá organizace.

„Plout k Titaniku? Jako dívat se do hrobu“

Tragédii ve čtvrtek okomentovali také příbuzní lidí, kteří zahynuli v roce 1912 při zkáze Titaniku. „Jsem proti těmto exkurzím k vraku. Je to jako se dívat někomu do hrobu. Lidé tam zahynuli při velkém neštěstí, proč z toho dělat turistické místo? Nechte oběti odpočívat v pokoji,“ uvedl John Locascio, jehož strýcové – sedmnáctiletý Alberto a devatenáctiletý Sebastiano Peracchioi, na Titaniku pracovali jako číšníci.

Lacasciova manželka Angelica Harrisová zdokumentovala příběh bratrů ve své knize. „Zamyslete se nad tím, jací tito lidé byli, proč žili, jak zemřeli. Podle mého názoru by vrak měl sloužit pouze ke vzdělávání a výzkumu,“ uvedla.

Cesta ponorkou k vraku Titaniku podle BBC stála každého z účastníků expedice na 250 tisíc dolarů (asi 5,4 milionu korun). OceanGate po účastnících cest vyžadovala, aby před nástupem do plavidla podepsali smlouvu, že jsou si vědomi toho, že jde o experimentální ponorku, která nemá prověření odborného regulačního orgánu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...