(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: natoaktual.cz

České vojačce v Litvě vybuchl granát ve vzduchu, skončila v nemocnici

  • 86
V Litvě se v pondělí při výcviku zranila česká vojačka. Po ošetření už opět plní standardní úkoly. Příčiny incidentu armáda vyšetřuje. Vojačka, narozená v roce 1990, podle místních médií utrpěla lehká zranění nohy a rukou při hodu ručním granátem, který vybuchl ve vzduchu.

„Vojákyně byla zraněna během výcviku,“sdělila iDNES.cz tisková mluvčí generálního štábu české armády Magdalena Dvořáková. Po incidentu byla zraněná žena ještě na místě okamžitě ošetřena a následně převezena do nemocnice.

„Událost se vyšetřuje, zatím nejsou k dispozici žádné závěry,“ doplnila Dvořáková.

Po ošetření v nemocnici v Kaunasu se následující den vrátila ke své jednotce. Už opět plní standardní úkoly, uvedl ve středu server Deníku N s odvoláním na mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška.

Severoatlantická aliance (NATO) vyslala posílené jednotky do Pobaltí a Polska kvůli obavám východních členů aliance z přístupu Ruska. V každém státu působí uskupení složené z jednotek různých aliančních zemí. Česká armáda se v Pobaltí účastní tzv. předsunuté alianční přítomnosti.

V mnohonárodním uskupení, demonstrujícím odhodlání hájit východní křídlo NATO, je Česko zastoupené 55 vojáky v Lotyšsku a 230 vojáky v Litvě. Ve druhé polovině roku budou Češi navíc střežit vzdušný prostor Pobaltí se stíhacími letouny Gripen.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video