Záplavy v Rumunsku - Záplavy ve vesnici Ivešti na severovýchodě Rumunska. Povodně postihly tři čtvrtiny města. | foto: Reuters

Voda zaplavila většinu Rumunska

  • 6
Rumunsko se potýká s rozsáhlými záplavami, které vznikly po přívalových deštích. Při povodních, které zasáhly tři čtvrtiny země, zahynulo nejméně 13 lidí. České humanitární organizace už zahájily pomoc zaplavenému Rumunsku. Sbírky vyhlásily ADRA a Česká katolická charita.

Předseda rumunské vlády uvedl, že záplavy si vyžádaly už 13 obětí na životech. Dalších pět lidí se pohřešuje. Tisíce Rumunů se ocitlo bez domova.

V celé zemi je pod vodou na 500 vesnic, 20 tisíce domů a přes 120 tisíc hektarů zemědělské půdy. V zemi je 229 obcí bez elektřiny, plynu a pitné vody.

Dosud bylo evakuováno přes 12 tisíc obyvatel. Dalších 1192 lidí voda odřízla od světa, protože poškodila stovky silnic a zničila 425 mostů.

Vládá žádá o pomoc NATO
Armáda už do postižených oblastí vyslala veškerou dostupnou techniku i operativní útvary, které má k dispozici. Armáda také letecky zajišťuje humanitární pomoc z Bukureště.

Záchranné akce řešila na mimořádné schůzi v Bukurešti i vláda. Jednání se zúčastnil také prezident Traian Basescu.

Vláda uvolnila na likvidaci škod 360 milionů dolarů (asi devět miliard korun) ze státních rezerv. Zároveň hodlá požádat o využití záchranářských systémů NATO a mezinárodních záchranářských organizací.

Záplavami jsou nejvíce postiženy župy Bacau ve východním Rumunsku, Argeš na jihu země a Vrancea na pomezí Jižních a Východních Karpat.

Domy v obci Vadu Rosca v župě Vrancea jsou zcela zatopeny. Řeka Siret se tu vylila ze břehů a voda na některých místech dosahuje až do výše čtyř metrů. Jihorumunské župě Vilcea hrozí, že bude kvůli záplavám a sesuvům půdy zcela izolována.

Z města Bacau na východě země voda sice ustoupila, avšak silniční i železniční spojení s Bukureští je stále přerušeno, takže do rumunské metropole lze pouze létat.

České organizace už vyhlásily sbírky
Pomoc zaplavenému Rumunsku už zahájily i české humanitární organizace. Sbírky vyhlásily ADRA a Česká katolická charita.

ADRA zřídila variabilní symbol v rámci svého sbírkového konta Pomáhat může každý. "Na účtě 211 211 211/0300 je variabilní symbol 888, který je určen na pomoc obětem záplav v Rumunsku. Budeme rádi, pokud pomůžete zmírnit bolest těchto lidí," sdělila iDNES za organizaci Lenka Zenklová.

Česká katolická charita už odeslala své partnerské organizaci v Rumunsku 3000 dolarů (asi 73 tisíc korun). Peníze poslala ze svého krizového fondu. Caritas Romania se zaměřila na distribuci pokrývek, matrací, potravin a hygienických potřeb na čištění a desinfekci domů.

Zároveň charita otevřela sbírkové konto. "Peníze postiženým oblastem mohou lidé posílat na číslo 369-369 369 369/0800, variabilní symbol 101," uvedla Gabriela Hánečková z České biskupské konference, která je zřizovatelem charity.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video