Novým prezidentem Vietnamu je šéf komunistů a strůjce protikorupční čistky

  • 11
Prezidentem Vietnamu zvolil parlament generálního tajemníka vládnoucí komunistické strany Nguyen Phu Tronga. Čtyřiasedmdesátiletý pohlavár byl jediným kandidátem na tuto převážně ceremoniální funkci. Nedávno rozjel protikorupční tažení, které smetlo i vysoké státní představitele.

Volba nové hlavy státu se konala poté, co v září zemřel po vážné nemoci předchozí vietnamský prezident Tran Dai Quang, který stál v čele země od roku 2016. 

Komunistická strana Vietnamu nominovala po jeho smrti za nástupce jediného kandidáta: svého generálního tajemníka. Toho v úterý v prezidentské funkci potvrdilo komunisty ovládané vietnamské Národní shromáždění. 

Nguyen Phu Trong se tak stal prvním od dob zakladatele komunistického státu Ho Či Mina, který bude držet jak funkci generálního tajemníka komunistické strany, tak funkci prezidentskou. 

Podle analytiků ale spojení obou funkcí s největší pravděpodobností nijak nezmění politické směřování země či její hospodářskou politiku, napsala agentura AP. 

Nguyen Phu Trong byl novinářem žurnálu Komunistické strany Vietnamu a vrchním stranickým ideologem. Šéfem strany se stal v roce 2011 a v roce 2016 byl do této funkce znovuzvolen, když vyhrál vnitrostranický mocenský boj s někdejším premiérem Nguyen Tan Dungem. Úterní rozhodnutí parlamentu jeho pozici dále posiluje. 

Nguyen Phu Trong v poslední době inicioval protikorupční tažení, v jehož důsledku před soudem stanuli vysocí státní představitelé i členové politbyra. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video