VIDEO: Japonská raketa měla letět do vesmíru. Chvíli po startu vybuchla

  • 30
Japonská společnost Interstellar Technologiesv sobotu ve městě Taiki na ostrově Hokkaidó odpálila raketu MOMO-2. Ta ovšem několik sekund po svém startu explodovala a to zřejmě kvůli závadě v hlavním motoru.

Raketa měřící 10 metrů s průměrem 50 centimetrů a vážící 1 150 kilogramů měla původně mířit až do výšky 100 kilometrů. Raketa měla po dosažení vesmíru  spadnout do moře. 

Podle japonských médií se nikdo při výbuchu nezranil. Společnost podle The Guardian uvedla, že výbuch způsobila nejspíše závada v hlavním motoru rakety. The Japan Times napsal, že měla raketa být raketa uvedena do provozu už na konci dubna, kvůli závadám a úniku dusíku se musel start letu odložit. 

„Nedokázal jsem hned pochopit, co se stalo,“ řekl prezident Interstellar Technologies Takahiro Inagawa na tiskové konferenci. „Nedokázali jsme dosáhnout toho, co jsme očekávali. Je mi to líto.“

Japonská společnost Interstellar Technologiesv sobotu ve městě Taiki na ostrově...

Nebylo to poprvé, co Interstellar zažil neúspěch při odpálení. Předchůdce rakety, MOMO-1, měla podobný osud. Po její odstartování v loňském červenci raketa vyletěla až do výšky 20 kilometrů, než se její motor zastavil. Raketa skončila v oceánu.

Společnost Interstellar Technologies je japonská společnost, která se snaží vyrábět nízkorozpočtové mini rakety. Spuštění raket stojí desítky milionů jenů. Společnost získala zhruba 28,4 milionů (5,7 milionů korun) prostřednictvím crowdfundingu. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video