Na nahrávce promluvil belgický džihádista, kterému Islámský stát říká...

Na nahrávce promluvil belgický džihádista, kterému Islámský stát říká Dhúl-Karnaín al-Balžíkí (24. března 2016) | foto: al-BattariDNES.cz

Islámský stát slaví útoky v Bruselu. Povstaňte, vyzývá na videu muslimy

  • 390
Teroristické hnutí Islámský stát zveřejnilo nové video na oslavu teroristických útoků v Bruselu. Devítiminutová nahrávka vyzývá všechny muslimy, aby povstali a přihlásili se o vítězství ve svaté válce. Drastické záběry vražd střídají ukázky střeleckého výcviku i přehlídka vojenské techniky džihádistů.

„Pravidla svaté války ve jménu Alláha jsou jasná, o tom není pochyb. Korán přikázal vést válku proti bezvěrcům, dokud nebudou pokoření a dobrovolně nezaplatí daň za hlavu. Islámský stát je o ni požádal, ale odmítli,“ prohlašují islamisté na nahrávce, kterou zveřejnila spřízněná agentura al-Battar.

Video bylo ve čtvrtek odpoledne dostupné na serveru YouTube, kde ho zhlédla i redakce iDNES.cz. Ještě před publikací tohoto textu jej však správci nechali odstranit. Příležitostně se objevuje i na dalších sociálních sítích.

„Křižáci včetně Belgičanů stále ve dne v noci bombardují muslimy v Iráku a Levantě. Zabíjejí děti, ženy i starce, ničí mešity a školy,“ zdůvodňují džihádisté své útoky. Všichni muslimové podle nich mají povstat a přihlásit se o vítězství, před kterým ve světě není úniku.

Na archivních záběrech hovoří i dnes již mrtví belgičtí džihádisté, kteří v listopadu spáchali teroristický útok v Paříži. Brahim Abdeslam, bratr teroristy nedávno zatčeného v Bruselu, novým adeptům na džihádisty předvádí střelecký výcvik.

Islámský stát se chlubí také vlastními tanky a obrněnými transportéry. Některé záběry pocházejí ze staršího videa, které Islámský stát zveřejnil už v lednu.

Celý vzkaz rámují amatérské záběry z odletové haly bruselského letiště a sanitky spěchající po ulicích belgické metropole. „Před dvaceti lety patřil Brusel mezi nejkrásnější města na světě. Byl úžasný a bezpečný. Ale dnes je to horor, naprostý horor,“ říká na džihádistickém videu kandidát na amerického prezidenta Donald Trump. Jeho slova džihádisté převzali z americké televize.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video