VIDEO: Les se vlnil jako moře. Bouře Babet rozhýbala stromy i s kořeny

  • 8
Bouře Babet, která minulý týden zasáhla Evropu, nadzvedala ve Skotsku také lesní porost. Kořeny stromů tak vypadaly jako rozvířené moře. Jev natočil uživatel sociální sítě X.

Podivný úkaz natočil David Nugent-Malone v pátek 20. října v hrabství Stirling ve Skotsku, když venčil psa. „Tímto úsekem jsme procházeli doslova stokrát a nikdy jsme nic takového neviděli,“ řekl pro BBC. Kořeny stromů se podle něj zvedaly jako „blátivý ubrus“.

Bouře Babet zasáhla Velkou Británii, severní Německo i Skandinávii. Deště způsobily záplavy, výpadky elektřiny a narušily také leteckou, trajektovou i železniční dopravu.

Při bouři zemřeli čtyři lidé. 33letá žena zahynula, když na její auto na ostrově Fehmarn v Baltském moři spadl v pátek strom. V Anglii a Skotsku zaznamenali ve čtvrtek a v pátek tři úmrtí, která souvisela s bouří Babet.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Bouře, strom, Skotsko

Video