Ernesto Che Guevara možná bude mít pomník ve Vídni. Musí se ale sehnat 28 tisíc eur.

Ernesto Che Guevara možná bude mít pomník ve Vídni. Musí se ale sehnat 28 tisíc eur. | foto: Profimedia.cz

Vídeň spoří na Che Guevaru, pomník má stát v metropoli od podzimu

  • 282
Mezi chudými Jihoameričany je komunistický revolucionář Ernesto Che Guevara něco jako světec. Nyní kultovnímu bojovníkovi za blaho rozvojového světa, který si přitom pořádně zašpinil ruce krví, postaví "oltářík" poblíž vídeňského centra.

Sedmdesáticentimetrová busta revolucionáře s typickým baretem bude odhalena v sadu Donaupark koncem září. Z iniciativy Rakousko-kubánské společnosti má připomenout osmdesáté výročí Che Guevarova narození.

Zda k odhalení nakonec dojde, není tak jisté. Nejdřív se musí najít 28 tisíc eur, o která si na zhotovení podobizny řekla sochařka Gerda Fasselová.

Organizátoři, které vede předseda Spolku důchodců při sociální demokracii Karl Blecha, rozjíždějí sbírku a o příspěvky hodlají požádat i ambasády latinskoamerických a afrických států, které Che Guevara nakazil svým revolučním zápalem.

Hodlají trochu proti duchu komunismu uspořádat soutěž v nejkapitalističtějším ze všech sportů: v golfu. Jméno turnaje Che-rity je kombinací anglického slova pro charitu a přezdívky Che.

Po odhalení busty se argentinský lékař, který se nejvíce proslavil jako spolubojovník Fidela Castra, dostane do dobré společnosti krajanů. V Donauparku už svoji podobiznu mají hrdina jihoamerického boje za nezávislost Simón Bolívar a chilský prezident ze 70. let Salvador Allende.

Sochu přijde odhalit Che Guevarova dcera Aleida, jež pracuje jako lékařka v dětské nemocnici v Havaně a která vystupovala ve filmu Michaela Moorea Sicko. Včera byl pro změnu ve Vídni komunistův syn Camillo, který otevřel výstavu s fotografiemi svého otce.

Skleněný Che vydržel jen dva týdny
Che Guevara se díky svému charizmatu a také faktu, že zemřel dostatečně nepoškozený stářím, stal ikonou radikální omladiny všude ve světě. Tričko s jeho notoricky známou podobiznou se zasněným pohledem patří do skříně každého správného anarchisty.

Na Kubě se z něho stal mučedník. Ve městě Santa Clara má svoje mauzoleum a jeho portrét dodává důrazu propagandistickým heslům režimu. Přitom se dodnes spekuluje, že se Castro se soudruhem ve zbrani rozhádal tak, že se Che Guevara raději vrátil k partyzánské válce.

Argentincovu sochu můžete najít i v jeho rodném Rosariu, stejně tak v bolivijské La Higuera, kde byl popraven. Tam mu také nechal jeho velký obdivovatel a současný prezident Bolívie Evo Morales vytvořit portrét z lístků koky.

Nejhůře dopadla skleněná socha, kterou na podzim 2007 odhalil poblíž Meridy venezuelský prezident Hugo Chávez. Do dvou týdnů byla zničena. Ve Vídni doufají, že jejich Che Guevara bude mít delší životnost. 

. KDO BYL CHE Guevara

Castrův soudruh Ernesto Guevara, přezdívaný „Che“, se narodil v roce 1928 v bohaté argentinské rodině. Vystudoval medicínu a při svých toulkách po Jižní Americe ho chudoba kontinentu přesvědčila, že jedinou nápravu stavu přinese komunistická revoluce. Skamarádil se s Fidelem Castrem a společně provedli krvavý převrat na Kubě. Poté mu pomáhal jako ministr průmyslu. Sedavá práce politika mu nevyhovovala, chtěl pokračovat v partyzánské válce proti kapitalismu. Zapojil se do bojů v africkém Kongu, o zažehnutí revoluce se snažil v Bolívii. Tam ho v roce 1967 zatkli a popravili. Po smrti se díky svému charizmatickému výrazu stal ikonou levicově smýšlející mládeže po celém světě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video