Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maduro po sankcích přišel i o účty v bankách. Rusové se bojí o své peníze

  20:16
Úřadujícího prezidenta Venezuely Juana Guaida už uznalo více než dvacet zemí světa a další se k tomu opatrně chystají. Za dosavadním autoritářským vládcem Nicolásem Madurem tak stojí Turecko, Čína a Rusko. To se nyní obává především o peníze, které venezuelské vládě půjčilo a které už kvůli americkým sankcím možná neuvidí.
Venezuelský prezident Nicolas Maduro s ministrem obrany Vladimirem Padrinem...

Venezuelský prezident Nicolas Maduro s ministrem obrany Vladimirem Padrinem Lopezem (vpravo). | foto: Reuters

Venezuelský generální prokurátor v úterý oznámil, že požádá nejvyšší soud, aby zakázal opozičnímu lídrovi Guaidovi vycestovat ze země. „Žádám vyšetřování Guaidóa kvůli násilným činům, jichž se dopustil od 22. ledna. Budu nejvyšší soud žádat, aby vydal předběžná opatření, aby mu zakázal vycestovat ze země a aby mu obstavil majetek a účty,“ uvedl generální prokurátor Tareck William Saab. 

Guaidó má jako poslanec imunitu. Podle agentury Reuters mu ji může zrušit právě nejvyšší soud, který ovládají příznivci Madurovy vlády. Američané mezitím postupují ve svém utahování smyčky kolem Madura.

V úterý podle deníku The New York Times předali přístup k venezuelským bankovním účtům ve Spojených státech opozičnímu lídrovi Guaidovi. Už v pondělí také uvalili sankce na venezuelskou ropnou společnost PDVSA, z jejíchž příjmů těží Madurova vláda.

„Nadále odhalujeme korupci Madura a jeho dobrých přátel a dnešní opatření zamezuje tomu, aby nadále rabovali majetek obyvatel Venezuely,“ komentoval sankce bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. 

Ten také varoval Madura před násilným zásahem vůči Guaidovi nebo demonstrantům s tím, že „všechny možnosti jsou stále na stole“. A to včetně vojenské intervence.

Americké firmy mají nyní vzhledem k sankcím zákaz s PDVSA obchodovat, čímž se Washington snaží snížit dovoz venezuelské ropy. Pokud jde o přístup k penězům, Madura se od něj snaží odstřihnout nejen USA, ale i sám Guaidó. Podle serveru Swissinfo totiž vyzval britskou premiérku Theresu Mayovou a britskou centrální banku, aby Madurově vládě nevydávaly miliardu dolarů ve zlatě, která je v bance uložená (víc čtěte zde: Zlato nedostane. Američané odstřihli venezuelského prezidenta od zásob). 

V Caracasu přistál ruský boeing bez pasažérů

Toho, že Maduro přijde o peníze, se však neobává jen on sám, ale i Rusové. Ti sankce označili za nelegální a za vměšování do interních záležitostí Venezuely a naznačili, že Venezuela bude mít problém s úhradou svého dluhu vůči nim. 

Splácí ho dvakrát ročně a příští splátka 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun) připadá na březen. Náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak řekl, že země Rusku dluží tři miliardy dolarů. Kromě toho má Rusko ve Venezuele značné obchodní zájmy, které zahrnují partnerství ruské firmy Rosněfť s PDVSA.

„Budeme své zájmy bránit v rámci mezinárodního práva a použijeme veškeré mechanismy, jež máme k dispozici,“ sdělil mluvčí Kremlu. Storčak také uvedl, že teď vše záleží na tom, jak se zachová venezuelská armáda.

Především vyšší patra armády jsou stále loajální vůči Madurovi a pomoci jim přijeli i ruští žoldáci. Takzvaná Warnerova skupina, která se zapojila do konfliktů v Sýrii i na Ukrajině, podle britského deníku The Guardian nyní dohlíží na prezidentovu bezpečnost. Rusko už do Venezuely také minulý měsíc poslalo dva bombardéry Tu-160.

Juan Guaidó. Pro Madura malý kluk, pro opozici nebojácný bojovník

V Caracasu přistál v noci na úterý Boeing-777 ruské společnosti Norwind bez pasažérů a se dvěma posádkami. Informoval o tom argentinský server Infobae. Na sociálních sítích vyvolala tato informace spekulace, že letoun s kapacitou 500 lidí přiletěl pro členy Madurovy vlády. 

Podle serveru Flight Radar 24 odletěl boeing z letiště Vnukovo u Moskvy a na letišti Maiquetía u Caracasu přistál v pondělí večer místního času. Také ruské opoziční noviny Novaja gazeta napsaly, že letoun dorazil bez pasažérů a se dvěma posádkami. List připomněl, že společnost Nordwind pravidelně do Venezuely nelétá, ale že tam byla dvakrát loni v prosinci. Noviny také napsaly, že boeing mohl být poslán pro Rusy pobývající ve Venezuele.

Vyzbrojte naše vojáky, žádají dva Venezuelané americkou vládu

Nižší šarže venezuelské armády podle pozorovatelů podporují opozici, většího odporu se však zatím bojí. Těmto vojákům nyní Guaidó nabídl možnost amnestie. V rozhovoru pro CNN prohlásil, že by šlo o součást klidného přechodu země k demokracii a následnému uspořádání řádných voleb. 

Zákon o amnestii začala opozice v neděli rozdávat nejen vojákům, ale i policistům či státním úředníkům. Amnestii za možná obvinění z trestných činů spáchaných od ledna 1999 může získat každý, kdo pomůže obnovit v zemi demokracii. 

Vojáky k akci vyzývají i dva bývalí členové venezuelské armády a Spojené státy žádají, aby nespokojené Venezuelany vyzbrojily. Jak Carlos Guillen Martinez, tak Josue Hidalgo Azuaje už v zemi nežijí, píše CNN. Tvrdí však, že jsou v kontaktu se stovkami potenciálních zběhů, kteří by díky zbraním mohli „bojovat za svobodu“. 

Právnička: Maduro zfanatizoval zbídačené lidi jak sekta, ale blíží se zlom

„V každé jednotce jsou vojáci, kteří jsou ochotní pozvednout zbraně. Sami se připravují a učí se z minulých chyb. Čekají na správnou chvíli, aby mohli zasáhnout tak tvrdě, aby to lidé pocítili,“ popisuje další voják, který si nepřál uvést své jméno.

Kromě Spojených států už Guaida podpořila další dvacítka zemí. Mezi nimi sousedé v Latinské Americe, ale i Austrálie, Kanada či Izrael a také někteří venezuelští diplomaté, jako je konzulka v Miami Scarlet Salazarová nebo vojenský atašé ve Washingtonu, plukovník José Luis Silva.

Po tlaku Spojených států, aby si „zvolily stranu“, pak Španělsko, Německo či Velká Británie daly Madurovi ultimátum. Pokud do osmi dní nevyhlásí svobodné volby, uznají Guaida prezidentem. Termín vyprší v neděli. Američanům se vzepřel jen Nový Zéland, který podle listu The Guardian vzkázal, že není jeho zvykem uznávat vlády cizích zemí. 

Při protivládních protestech ve Venezuele zemřelo minulý týden nejméně 35 lidí a na 850 dalších bylo zatčeno. Nové demonstrace jsou v plánu už ve středu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...