Venezuelský opoziční lídr Juan Guaidó

Venezuelský opoziční lídr Juan Guaidó | foto: Reuters

Venezuelský režim tvrdí, že Guaidóa ukrývá ambasáda Francie. Ta to popřela

  • 49
Venezuelský opoziční lídr Juan Guaidó se nachází v budově francouzské ambasády v Caracasu, oznámil v pátek podle agentury AFP venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreaza. Francie však tuto zprávu později dementovala. Před třemi dny prezident Nicolás Maduro uvedl, že se jeho rival „schovává“ na diplomatickém zastoupení.

„Nemůžeme vstoupit na pozemek velvyslanectví žádné země, v tomto případě Španělska nebo Francie, a nechat je zatknout násilím,“ uvedl Arreaza v reakci na novinářský dotaz o Guiaidóovi a dalším odpůrci Madura, Leopoldu Lópezovi v rezidenci španělského velvyslance.

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Agnes von der Mühllová v prohlášení uvedla, že „pan Guaidó není ve francouzské rezidenci v Caracasu“. „Opakovaně jsme to venezuelským představitelům potvrdili,“ stojí v jejím prohlášení.

Guaidó se veřejně postavil do čela opozice loni v lednu, kdy se prohlásil prozatímním prezidentem poté, co poslanci odmítli nový Madurův prezidentský mandát s tím, že vzešel z nesvobodných voleb.

Guaidóa loni uznalo za prozatímní hlavu země, která má uspořádat svobodné prezidentské volby, na šest desítek států v čele s USA včetně České republiky. Opoziční koalice má ve venezuelském parlamentu většinu už od ledna 2016, Maduro ale s pomocí soudu činnost parlamentu od té doby blokuje.

U moci se Maduro drží díky podpoře Ruska nebo Číny a velení armády, i když řada důstojníků a vojáků už vyjádřila loajalitu Guaidóovi. Pokud ale neutekli ze země, skončili ve vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video