Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Favorité v britských místních volbách propadli. Je to trest voličů za brexit

  13:14aktualizováno  22:04
Dvě hlavní britské politické strany, vládnoucí konzervativci i opoziční labouristé, utrpěly ztráty ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a v Severním Irsku. Podle expertů je za propadem obou největších politických uskupení celonárodní frustrace kvůli problematickému odcházení země z Evropské unie.
V částech Velké Británie proběhly místní volby, výsledky hodnotil šéf...

V částech Velké Británie proběhly místní volby, výsledky hodnotil šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn. (3. května 2019) | foto: Reuters

Konzervativci ztratili kontrolu nad zastupitelstvy ve 44 volebních obvodech a ačkoli labouristy takový propad nepostihl, neúspěchu vládní strany nedokázali využít. Stovky křesel v místních radách získala Zelená strana a liberální demokraté, tedy uskupení podporující setrvání Británie v Evropské unii.

Výsledek konzervativců ještě výrazně překonal nejčernější předpovědi, které varovaly před ztrátou 1 000 z více než 5 000 křesel, které strana držela ve více než 250 radách, o jejichž složení se rozhodlo. Po volbách strana přijde dokonce o více než 1 300 svých zastupitelů. Větší neúspěch v místních volbách britská politika naposledy zažila v roce 1995, podotkl na twitteru reportér deníku The Daily Telegraph Steven Swinford.

„Velice mne mrzí, že dobří místní zastupitelé přišli o svá křesla, aniž by to byla jejich vina. Bylo jasné, že to pro nás budou obtížné volby, vzhledem k tomu, že jsme devět let ve vládě. (...) Ale samozřejmě to nebyla dobrá noc ani pro labouristy,“ hodnotila výsledky premiérka Theresa Mayová v rozhovoru s televizí Sky News.

Podle šéfky kabinetu voliči vyslali hlavním stranám jasný vzkaz, že mají téměř tři roky po přelomovém referendu dotáhnout do konce proces odchodu z EU. Výsledky jako výraz frustrace nad děním kolem brexitu interpretují i britská a zahraniční média, úspěch prounijních stran však svědčí o tom, že příčiny této frustrace jsou různé.

Roztrhané lístky

Podle médií mnoho voličů svou nespokojenost s chaosem kolem odchodu Británie z EU vyjádřilo demonstrativním roztrháním hlasovacích lístků. Jiní na nich vyjadřovali podporu nové Straně pro brexit europoslance Nigela Farage, která však do místních voleb kandidáty nepostavila. Na lístcích se také objevily nápisy jako „zrádci“.

Šéf labouristů Jeremy Corbyn řekl, že jeho strana si „mohla vést lépe“, a připustil, že za špatným výsledkem mohou být spory kolem brexitu. Jeho strana po volbách počet svých křesel v zastupitelstvech nerozšíří, naopak o několik desítek přijde. Kromě nejasného postoje strany k brexitu za to podle některých jejích představitelů může i kontroverzní postava samotného lídra.

Přírůstek v počtu místních zastupitelů si naopak z voleb odnesla Liberálně demokratická strana a také zelení, tedy dvě uskupení, která šla do voleb s jasným požadavkem nového brexitového referenda. Po vyhlášení výsledků ve všech anglických obvodech měli liberální demokraté na kontě přesně o 700 křesel více než po minulých volbách. O něco menší, ale rovněž historický úspěch zaznamenala Zelená strana, dařilo se i nezávislým kandidátům.

Zastupitelé se v důsledku specifických britských pravidel nevolili v celé zemi, nýbrž jen do všech 11 rad v Severním Irsku a do 248 ze 343 anglických zastupitelstev. V Anglii bylo ve hře přes 8 400 zastupitelských míst, dalších 462 v Severním Irsku, kde sčítání hlasů kvůli složitosti tamního volebního systému potrvá déle.

Corbyn po ohlášení většiny anglických výsledků televizi ITV řekl, že všichni poslanci mají nyní „obrovskou motivaci“ k dosažení dohody týkající se brexitu. Premiérka Mayová jeho slova uvítala. O potřebě dosažení kompromisu v rámci rozhovorů mezi vládou a opozicí, které by měly pokračovat v úterý, hovořili i další politici. 

Proces hledání východiska však zůstává nevyzpytatelný a analytici zmiňují i možnost, že vedení obou stran se nakonec na řešení dohodnou, avšak výsledek by v důsledku nízké podpory Mayové i Corbyna u vlastních kolegů opět parlamentem neprošel.

Británie v březnu a dubnu dvakrát odložila svůj odchod z EU, protože premiérka Mayová nedokázala v parlamentu prosadit „rozvodovou“ dohodu s podmínkami odchodu. Termín ani způsob vystoupení země z bloku tak ani více než měsíc po původně plánovaném datu brexitu stále není jasný.

Poměrné jasné však začíná být to, že Britové budou za tři týdny navzdory přáním vlády hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu. V nich podle všeho zejména konzervativce čeká další potupa, neboť stoupenci odchodu z EU budou moci podpořit novou Farageovu Stranu pro brexit. „Za tři týdny bude protest proti neschopnosti vlády dostat nás z EU vyjádřen naplno,“ napsal v pátek hlavní politický komentátor webu The Independent John Rentoul. Podle něho však stále půjde jen o začátek „kolapsu“ Konzervativní strany.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...