Nakažených přibývá a premiér je v karanténě. Anglie přesto rozvolnila

  • 252
V Anglii se od pondělka masivně rozvolňuje. Neplatí většina koronavirových opatření, roušky už nejsou povinné a omezené není ani setkávání lidí. V zemi přitom v posledních dnech opakovaně evidují vysoké počty nově nakažených. A v karanténě je i sám premiér Boris Johnson kvůli kontaktu s nakaženým ministrem. „Prosím, prosím, prosím, buďte opatrní,“ nabádá Brity premiér.

Vláda roušky i tak dál doporučuje v uzavřených prostorech. Vyžadovat je nadále budou i některé britské obchody a dopravní prostředky. Svatby, pohřby, koncerty, divadelní představení, sportovní události nebo bohoslužby se už mohou konat za přítomnosti libovolného počtu lidí a mohou se také otevřít noční kluby. Své blízké v domovech pro seniory už lidé mohou navštěvovat libovolně.

„Mám roušku připravenou k nasazení v přeplněném prostředku, ale když vevnitř sedíme ve třech, nemá to cenu. Jsem plně očkovaný. Mám rozum a budu opatrný vůči ostatním,“ řekl s rouškou v ruce reportérovi BBC muž jménem Brian.

Za zrušení povinnosti nosit roušky je vděčný Mark Dawson, který v pondělí ráno cestoval veřejnou dopravou za prací do městečka Scunthorpe na východním pobřeží střední Anglie. „(Roušky) mě znudily po dvou dnech. Budu dělat to, co mi řekne vláda, ale když říkají, že nemusím, tak ji nosit nebudu,“ uvedl Dawson. 

Chránění nosu a úst v Anglii od pondělí není stanovené zákonem, vláda ho však dál doporučuje v uzavřených prostorech. Někteří dopravci včetně londýnského dopravního podniku však po cestujících roušky vyžadují i nadále.

Za rozbřesku se v Londýně i dalších městech ukázalo, kolik lidí protancovalo dnešní noc – první od začátku pandemie, kdy si bez omezení mohli užít živou hudbu.

„Tanec nebyl povolený tak dlouho, že se to zdá jako věčnost,“ uvedla 31letá Georgia Pikeová v klubu ve východním Londýně. „Chci tančit, chci slyšet živou hudbou, chci ten pocit být na koncertě, být s dalšími lidmi,“ řekla.

Na otevření klubů se těšila i 20letá Mollie, která byla jednou z prvních, kdo se po půlnoci dostal do klubu v Leedsu. „Je to doslova nejlepší noc našeho života. Čekali jsme na to od chvíle, kdy nám bylo 18,“ uvedla. „Nejdřív jsme byli trochu nervózní, nevěděli jsme, jaké to bude a jak se cítit,“ dodala rovněž 20letá Leah. „Začala hudba, nervozita zmizela, všechno bylo zpátky v normálu, bylo to vážně prostě super,“ dodala.

Nadšení projevil i realitní makléř Mark. „Je to pro nás uvolnění... Mám obě dávky. Covid jsem prodělal. Chci znova žít,“ řekl BBC.

Pingdemie znamená nedostatek lidí

Nově nabyté svobody však provází problémy. Kromě stoupajícího počtu infekcí, které na konci minulého týdne několikrát přesáhly hranici 50 000 za den, se země potýká i s velkým počtem lidí s nařízenou izolací.

Velká Británie na konci minulého týdne několikrát zaznamenala nejvyšší denní bilance nakažených koronavirem za posledního půl roku. Podle britské vlády však díky rychlé vakcinaci nepřibývá úmrtí a lze tak s uvolněním pokračovat podle plánu. 

Fenomén, který britská média podle zvuku upozornění trasovací aplikace nazývají pingdemie, znamená pro některé podniky či obchody nedostatek zaměstnanců. Například řetězec hospod Greene King musel podle majitelů v posledních sedmi dnech zavřít 33 poboček kvůli izolaci příliš vysokého počtu zaměstnanců.

„Napříč odvětvím je to nyní velký problém,“ uvedl šéf obchodního řetězce Marks & Spencer Steve Rowe. „Počet našich případů covidu se každý týden zhruba zdvojnásobuje a poměr upozornění je zhruba tři na každý případ covidu,“ řekl Rowe.

Upozornění s výzvou k desetidenní izolaci vysílá trasovací aplikace britského zdravotnického systému NHS těm, kteří byli v blízkém kontaktu s osobou s pozitivním testem na koronavirus.

Kromě Anglie, kde má zdravotní politiku na starosti centrální kabinet premiéra Borise Johnsona, se v pondělí uvolnila i některá opatření ve Skotsku. Tam podobně jako ve Walesu a Severním Irsku místní vlády v tomto ohledu přijímají vlastní rozhodnutí.

Johnson je v karanténě, test na covid mu vyšel negativní

I přesto, že dlouho očekávané datum rozvolnění konečně přišlo, v neděli britský premiér Boris Johnson oznámil, že je v izolaci kvůli odhalení infekce u ministra zdravotnictví Sajida Javida. Test na covid mu vyšel negativní a nevykazuje ani příznaky nemoci covid-19. Uvedl to v pondělí podle agentury Reuters mluvčí ministerského předsedy. 

Johnson, který loni nemoc prodělal s těžkým průběhem, má dokončené očkování proti covidu. V karanténě ve své venkovské rezidenci má Johnson zůstat do 26. července.

Ministr zdravotnictví Javid měl pozitivní test v sobotu ráno, den poté, co byl na jednání v Downing Street. Johnson i Sunak poté byli vytrasováni úřadem, který se zabývá dohledáváním kontaktů nakažených. Javid v sobotu na Twitteru uvedl, že dostal už dvě dávky očkování proti covidu a že má mírné příznaky onemocnění. Přítomnost koronaviru u něj nejprve ukázal rychlotest a později potvrdil i spolehlivější PCR test.

„Johnson nadále bude jednat s ministry na dálku. Ministr financí byl též kontaktován a bude se izolovat, jak je to vyžadováno,“ upřesnil nakonec mluvčí Johnsonovy kanceláře.

Británie se drží plánu. Rozvolní i navzdory počtu nově nakažených

Premiér následně vyzval, aby byli lidé i přes chystané uvolnění opatrní a izolovali se, když přijdou do kontaktu s nakaženým.

„Prosím, prosím, prosím, buďte opatrní,“ uvedl Johnson. „Do další fáze rozvolnění vstupujte s obezřetností a s respektem k druhým a k rizikům, které tato nemoc nadále představuje, a hlavně prosím, prosím, prosím, když přijde čas druhé dávky (očkování) ... prosím přijďte a nechte si ji dát,“ řekl Johnson.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video