Bývalý ministr zahraničí Boris Johnson se zúčastnil debaty v Cardiffu. (6....

Bývalý ministr zahraničí Boris Johnson se zúčastnil debaty v Cardiffu. (6. července 2019) | foto: Reuters

Radši žádný brexit než odchod bez dohody, shodují se v průzkumu Britové

  • 183
Britové by raději zrušili brexit, nebo uspořádali nové referendum, než čelili vystoupení z Evropské unie bez dohody. Voliči podle průzkumu nevěří, že by se příštímu britskému premiérovi, kterým bude buď exministr zahraničí Boris Johnson, nebo současný šéf diplomacie Jeremy Hunt, podařilo za pouhé tři měsíce vyjednat lepší dohodu o brexitu.

Pokud by se ukázalo, že se Británie nedokáže shodnout na brexitové dohodě, 43 procent voličů by se v takovém případě rozhodlo podle průzkumu společnosti BMG pro zrušení rozhodnutí opustit Evropskou unii (EU). Brexit bez dohody by podle listu The Independent podpořilo 38 procent z nich.

Celkem 41 procent voličů by podle výsledků průzkumu podpořilo konání finálního referenda, které by vleklé dohady vyřešilo jednou provždy. Na takovém scénáři by se shodlo více lidí, než na úplném zrušení brexitu.

Britové se vystoupení bez dohody stále více obávají, a to v souvislosti s květnovou rezignací premiérky Theresy Mayové. Jejím pravděpodobným nástupcem bude bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, který chce EU opustit nejpozději 31. října, ať už s dohodou či bez ní. Johnson by rád jednal o nové dohodě, to však Brusel zcela vyloučil.

Nejnovějšího průzkumu veřejného mínění se zúčastnilo 1 532 respondentů. Ačkoli se 41 procent Britů domnívá, že nový premiér nebude mít dost času na to, aby do Halloweenu vyjednal novou podobu brexitové smlouvy, 39 procent obyvatel si myslí, že by se to ještě dalo stihnout.

Zatímco dohodu vyjednanou Mayovou by podpořilo ve stávajícím znění 21 procent respondentů, 35 procent by se přiklonilo k pokusu najít nové řešení. 

Johnson se chce říjnového termínu držet za každou cenu

Johnson se podle listu The Guardian v neděli ostře vymezil proti svému rivalovi na post lídra Konzervativní strany Jeremymu Huntovi, když prohlásil, že říjnový deadline rozhodně není falešný. Reagoval tím na Huntovo dřívější vyjádření, podle kterého Johnson dává lidem falešný slib, když mluví o konci října jako o finálním datu pro odchod z EU.

„Potřebujeme změnu směru. Proto musíme přistupovat k 31. říjnu jako ke skutečné lhůtě pro odchod z EU. Nikoli jako k falešné,“ uvedl Johnson.

07.července 2019 v 02:40, příspěvek archivován: 08.července 2019 v 14:56

The public would rather scrap Brexit altogether than go for No Deal, according to a new poll by BMG. @MatthewStadlen asks: which of the two would you choose? https://t.co/7zEZe24wE2

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn v úterý prohlásil, že nový britský premiér by měl brexitovou dohodu předložit občanům a vypsat o ní referendum. V takovém případě by prý jeho strana prosazovala setrvání v EU a  byla „proti odchodu bez dohody nebo proti dohodě konzervativců, která nechrání ekonomiku a pracovní místa“.  

Hunt minulý týden v rozhovoru pro televizi ITV uvedl, že odchod bez dohody by měl vážný dopad. „Pro Severní Irsko by bylo mnohem lepší dosáhnout dohody,“ řekl . Hunt už v květnu označil snahu prosazovat na podzim chaotický brexit za politickou sebevraždu Konzervativní strany.

Farageovi europoslanci se při hymně EU otočili zády, zástupci SPD seděli

Takový krok by se pravděpodobně setkal s odporem v dolní komoře parlamentu a mohl by dokonce vést až k pádu vlády a předčasným volbám. Dolní sněmovna dala totiž opakovaně najevo, že brexit bez dohody v ní rozhodně nemá většinovou podporu. 

Není ale zřejmé, jakými prostředky proti němu budou moci v příštích měsících poslanci zakročit nebo jak daleko by v tomto ohledu byli ochotni zajít konzervativní zákonodárci, pokud by nový premiér prosazoval krajní variantu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video