Doprava mezi Británii a Francií je od rána obnovená, ovšem pouze s negativním...

Doprava mezi Británii a Francií je od rána obnovená, ovšem pouze s negativním testem. Testování řidičů na britské straně hranice vázne. U přístavu Dover se skupina řidičů kamionů frustrovaných z dlouhého čekání střetla s policií. (23. prosince 2020) | foto: Reuters

Francie pomáhá v Doveru s testy kamioňáků, mnozí Češi stihnou Vánoce doma

  • 21
Francie poslala do anglického Doveru hasiče s 10 tisíci testy na koronavirus pro řidiče kamionů, kteří tam uvázli kvůli zavřené hranici. Francie ji uzavřela v noci z neděle na pondělí kvůli nové a velmi nakažlivé mutaci koronaviru. Mezi lidmi zablokovanými v Británii jsou i Češi. Ministr zahraničí Tomáš Petříček oznámil, že se situace pohnula a část Čechů se stihne vrátit na Štědrý večer domů.

Ministr na Twitteru napsal, že první české kamiony a autobusy se studenty programu Erasmus jsou už ve Francii a v Německu a postupně se v Británii testují další Češi.

Francouzská velvyslankyně v Británii Catherine Colonnaová sdělila, že 26 francouzských hasičů do Doveru dopravilo tisíce rychlotestů a od časného rána je rozdávají řidičům kamionů.

Jak připomíná list The Guardian, v přístavu roste napětí, protože mnozí řidiči uvázli na hranici s omezenými zdroji a ve vánoční době. Britský ministr dopravy Grant Shapps slíbil, že kamiony budou moci projíždět i ve dvou svátečních dnech po Štědrém dni, aby se zácpa uvolnila.

Podle odhadů čeká v přístavech na jihu Británie 10 tisíc nákladních aut. Část jich parkuje na bývalém letišti Manston, kde bylo na pomoc s testováním povoláno 170 vojáků. Britská vláda ve středu oznámila, že k testování jsou k dispozici čtyři mobilní místa a páté se připravuje. Shapps ocenil pomoc Francie.

Situace řidičů kamionů uvízlých v anglickém Kentu je kritická:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video