Vědecky uvázaná kravata

- I vědci zřejmě považují uvázání kravaty za obtížný úkol - jinak se nedá vysvětlit fakt, že dva fyzikové ze slovutné britské Cambridgeské univerzity se tomuto tématu usilovně věnovali a stránky k otištění jejich výsledků jim nabídl stejně slovutný vědecký časopis Nature.
Thomas Fink a Yong Mao využili matematických modelů, které se jinak používají pro záznam náhodných pohybů. Zjistili, že běžnou kravatu je možné upevnit pod krkem za použití 85 různých uzlů. Když je však analyzovali s ohledem na jejich šířku, délku a symetrii, dospěli k závěru, že hezkých je pouze deset uzlů, z nichž čtyři se už často používají. Zbývajících šest autoři nabídli veřejnosti k používání.
Tvůrci však připouštějí, že zřejmě ne všechny nabízené varianty lidé přijmou za své. Ve vázání uzlů hraje totiž roli šikovnost i tradice. "Jednou jsem kupoval kravatu, a když jsem si ji zkoušel uvázat, prodavač mě zarazil a řekl, že to dělám úplně špatně," svěřuje se Thomas Fink.

Tento uzel na kravatě, vypočítaný díky matematickému modelu, má Thomas Finf nejradši. Můžete jej zkusit, jen se ale neuškrťte.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video