Vatikán zahájil studium vymítání ďábla

  • 62
Římskokatolická církev se zřejmě obává rostoucí moci ďábla. Vyslyšela proto obavy italských věřících, podle nichž se Apeninským poloostrovem šíří satanismus, a na Vatikánské univerzitě otevřela nový obor - exorcismus čili vymítání ďábla.

Profilovými předměty budou na univerzitě Athenaeum Pontificium Regina Apostolorum dějiny satanismu a jeho kontext v Bibli, uvedl server BBC News.

Nutností bude pro studenty bude také studium psychologie a práva, je totiž důležité rozlišit mezi psychickou poruchou a posedlostí. Do výuky byly zařazeny také pastorální, liturgické a spirituální semináře.

Rozhodnutí o výuce exorcismu má zvláštní paralelu v soudním procesu v Miláně, jenž se bude zabývat případem skupiny mladých lidí, kteří zavraždili dva teenagery při okultním rituálu.

"Zlo učiní většinu lidí bezbrannými," říká k tomu Giulio Savoldi, který pracoval jako milánský exorcista přes dvacet let. Ačkoli sám exorcismus nevystudoval, ví prý přesně, na co by se žáci měli připravit.

"Rozhodně bych zahrnul studium nadpřirozených sil, boží přítomnosti. Člověk, který bude vybrán, aby to dělal, by měl být moudrý, měl by umět shromažďovat sílu od Boha a konečně by měl být trpělivý," dodal Savoldi.


Video