Vatikán rozvrhl blahořečení Jana Pavla II.

  • 4
Vatikán rozhodl, kdy začne blahořečení bývalého papeže Jana Pavla II. Datum stanovil na 28. června. Proces, který nástupce polského pontifa Benedikt XVI. oproti zvyklostem urychlil, bývá předstupněm ke svatořečení.

NEPŘEHLÉDNĚTE
Střídání papežů
- speciální příloha

"Oficiálně zahájíme proces beatifikace a kanonizace našeho milovaného biskupa a papeže Jana Pavla II.," uvedl předseda biskupské konference kardinál Camillo Ruini.

Blahořečení začne ve Vatikánu v bazilice svatého Jana Lateránského. Jan Pavel II. zemřel 2. dubna ve věku 84 let. Papež Benedikt XVI. už 13. května uvedl, že by svého předchůdce mohl blahořečit přímo v jeho rodném Polsku. - více zde

Řízení, ve kterém se o blahořečení rozhoduje, obvykle začíná nejdříve pět let po adeptově smrti. V případě Jana Pavla II. však bylo oznámeno již 42 dní po jeho smrti.

Papež může proces blahořečení urychlit, což se stalo i v případě Matky Terezy, která byla blahořečena rok a půl poté, co v roce 1997 zemřela. V minulosti byli rychle blahořečeni i papežové Jan XXIII. a Pius XII.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video