Až padesát tisíc lidí vyšlo do ulic Varšavy a vyzvalo polskou vládu k...

Až padesát tisíc lidí vyšlo do ulic Varšavy a vyzvalo polskou vládu k dodržování ústavních pořádků. (12. března 2016) | foto: Reuters

Obnovte ústavní pořádek, vyzvaly polskou vládu desetitisíce lidí

  • 67
Do ulic Varšavy vyšly v sobotu odpoledne na protest proti vládě desetitisíce lidí. „Obnovte ústavní pořádek“ stálo podle Reuters na transparentu v čele průvodu, který se vydal k prezidentskému paláci. Poláci kritizují vládu za to, že odmítla doporučení ústavních expertů z Benátské komise Rady Evropy v kauze ústavního soudu.

Podle neoficiálních odhadů se sešlo více než padesát tisíc demonstrantů. Mávali vlajkami Polska a EU a vyzývali vládu, aby uznala rozhodnutí ústavního soudu ohledně sporných právních reforem.

Změny v Polsku

Polská vláda totiž v sobotu odmítla doporučení ústavních expertů z takzvané Benátské komise Rady Evropy, která kritizovala jako neústavní volbu nových členů polského ústavního soudu v předchozím i nynějším parlamentu (psali jsme zde).

Premiérka Beata Szydlová podle svého mluvčího předá páteční doporučení Benátské komise parlamentu, aby ho při řešení krize posoudily všechny strany.

Novela zákona o ústavním soudu, kterou loni v prosinci prosadila v parlamentu konzervativní strana Právo a spravedlnosti (PiS), může podle komise učinit ústavní soud neefektivní.

A odmítání vlády zveřejnit nálezy ústavního soudu může podle komise krizi jen prohloubit. Zveřejnění rozhodnutí ústavního soudu v úředním věstníku požadují lidé v pouličních protestech od středy.

„Polská vláda nemůže zveřejnit verdikt některých soudců ústavního soudu, protože není právoplatný,“ uvedl v sobotu podle agentury AFP mluvčí vlády Rafal Bochenek v prohlášení. Podle polské ústavy je přitom povinností vlády zveřejňovat ve věstníku, a tím vyhlásit za platná, veškerá rozhodnutí ústavního soudu a zapracovat je.

Sám polský ústavní soud ve středu označil nová pravidla regulující jeho činnost za neústavní. Premiérka ale už předem avizovala, že nález ústavního soudu nebude považovat za legitimní a nezveřejní jej v úředním věstníku.

Kontroverzní novelu zákona o ústavním soudu prosadila strana PiS krátce po svém vítězství v loňských volbách, které jí zajistilo většinu v parlamentu.

Podle opozice měla tato novela za úkol ochromit fungování nejvyššího justičního orgánu v zemi, omezit jeho nezávislost a kontrolní roli vůči nové vládě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video