Obraz nizozemského malíře Vincenta van Gogha, který byl přes 100 let ukrytý v...

Obraz nizozemského malíře Vincenta van Gogha, který byl přes 100 let ukrytý v soukromé sbírce, se v dražbě prodal za 14 milionů eur. (14. února 2021) | foto: Reuters

Van Goghův sto let ukrytý obraz má kupce, za dílo zaplatil téměř 350 milionů

  • 6
Obraz nizozemského malíře Vincenta van Gogha, který byl přes sto let ukrytý v soukromé sbírce, se ve čtvrteční pařížské dražbě prodal za třináct milionů eur (341 milionů korun). Lidé mohli v online aukci přihazovat také z New Yorku a Hongkongu.

Aukční dům Sotheby’s odhadoval cenu díla s názvem Pouliční výjev na Montmartru na pět až osm milionů eur (131 až 210 milionů korun). 

Autor ho namaloval v roce 1887, když spolu se svým bratrem Theem pobýval ve francouzském hlavním městě.

Malba zobrazuje do sebe zaklesnutý pár procházející se podél ohrady před legendárním Pepřovým mlýnem, který stával na pařížském kopci Montmartre. Zhruba od roku 1920 byla v soukromé rodinné sbírce a nyní je to poprvé, co byla veřejně vystavena.

„Velice málo van Goghových obrazů z jeho montmartrovského období zůstává v soukromých rukou, většina ze série je nyní v držení prestižních muzejních sbírek po celém světě,“ uvedla v prohlášení zástupkyně aukčního domu Sotheby’s Aurélie Vandevoordeová.

Van Gogh strávil v Paříži dva roky. Město opustil v roce 1888, když se mu zajedlo příliš hektické životní tempo metropole. Přemístil se poté do jižní Francie, kde si v návalu šílenství uřízl část ucha. V roce 1890 spáchal poblíž Paříže sebevraždu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video